Aya iz Yopougona / Aya de Yopougon / Aya of Yop City

Aya iz Yopougona / Aya de Yopougon / Aya of Yop City

v francoskem jeziku z angleškimi in slovenskimi podnapisi

Scenarij: Marguerite Abouet
Animacija: Virginie Hanrigou
Glasba: Paul Lavergne
Zvok: Pierre Aretino
Glasovi: Aïssa Maïga, Tella Kpomahou, Tatiana Rojo, Jacky Ido, Emile Abossolo M'bo, Eriq Ebouaney
Producenti: Antoine Delesvaux, Clément Oubrerie, Joann Sfar, Mayumi Pavy
Distribucija: French Institute

S sodelovanjem z Cinémathèque d’Afrique de l’Institut français.

 

Dobrodošli v Yopougonu, delavski soseski Abidžana v poznih 70. letih; preimenovali smo jo v Yop City, da zveni kot v ameriškem filmu! Tukaj živijo Aya in njeni prijateljici Adjoua in Bintou. Pri 19. letih so v življenjskem obdobju, ko se ti zdi vse mogoče. A če Aya želi postati zdravnica, prijateljici bolj zanima nočno življenje v lokalnih maquisih in iskanje moža. Ob tej dinamični trojici spoznamo še druge like z različnimi usodami, na primer Ignaca, Ayinega letečega očeta, ki je nenehno v tej ali oni »pisarni«, Mousso, sina vplivnega Bonaventura Sissoka, ki zapeljuje dekleta s svojo toyoto. In tu sta še materi Fanta in Koro, ki hočeta hčere zaščititi. In »Parižan« Grégoire, ki razmetava z denarjem v slovitem hotelu Ivoire.

Prava mozaična komedija. Aya iz Yopougona je kronika nepričakovane Afrike, sodobne in urbane.

 

Aya iz Yopougona se je rodila iz želje, da izpovem zgodbo o srečnem otroštvu v predmestju Abidžana ter da povem zgodbo o neki državi. Zgodbo, ki želi ponuditi pogled na Afriko, kakršnega danes redko vidimo v medijih – ti nam prepogosto prikazujejo, kako Afričani umirajo, preredko pa, kako Afričani živijo. Animirani filmi in mladinska literatura pa po drugi strani upodabljajo Afriko legend in folklore, kar je svetlobna leta daleč od stvarnosti sodobne Afrike.

/…/

 

Aya iz Yopougona je fiktivna zgodba, ki brez vzvišenosti ali pokroviteljskega trepljanja priča o človečnosti in odnosih. Omogoči nam, da prestopimo rasne in geografske meje, ki nam Zahodnjakom sicer preprečujejo, da bi na Afriko gledali brez kakršnihkoli moralnih opazk ali podukov.

-Marguerite Abouet and Clément Oubrerie

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki