Ostržek / Pinocchio

Ostržek / Pinocchio

Enzo D'Alò

Italija, Luksemburg, Belgija, Francija, 2012, dcp, 75:00

v italijanskem jeziku z angleškimi in slovenskimi podnapisi

Scenarij: Enzo D'Alò, Umberto Marino
Montaža: Gianluca Cristofari
Scenografija: Lorenzo Mattotti
Glasba: Lucio Dalla
Producent: Antonia Luisa Muccardo, Roebben Anton, Malika Brahmi, Goesens Eric, Nicolas Steil

Film je ustvarjen po romanu Carla Collodija. Mizar Pepe izdela lutko in jo poimenuje Ostržek. V številnih dogodivščinah si lutka nakoplje precejšnje preglavice, a k sreči mu vila z modrimi lasmi, ki jo spremljajo Vran, Sova in govoreči Hrošč, pomaga, da se vragolije srečno razpletejo. Ostržek se nato znajde na Otoku igrač in se spremeni v osla. Po pogumnem pobegu konča v trebuhu morskega psa, od koder naposled reši Pepeta – ko je na morju iskal Ostržka, je namreč tudi njega pojedel morski pes.

 

O tem projektu sem razmišljal več kot deset let. Zgodba je aktualna in jo je mogoče povedati na toliko načinov, da bi lahko trajala deset ur.

- Enzo D'Alò

 

Da sem vdihnil življenje Ostržkovemu domišljijskemu svetu, sem združil realizem gričev, geometrijo Toskane (linije, ki se med seboj križajo) in takratno podeželsko življenje z uporabo sodobnih, subtilnih in svežih barv. Nisem se hotel preveč oddaljiti od mladih generacij. Poglobil sem se v naše korenine ter pokrajine in se omejil na pojmovanje prostora in grafizem italijanske slikarske tradicije. Tako bodo lahko gledalci v filmu odkrili Giottove slike, slike Bl. Janeza iz Fiesole, slike krajinarjev iz 19. stoletja, pa tudi De Chiricove metafizične slike ter slike umetnika poparta Davida Hockneyja.

- Lorenzo Mattotti

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki