Re-Cycling

Re-Cycling

Italija, 2014, dcp, 10:00

Skupinsko delo  (Arte Video, Association Viva Comix)

Umetniška direktorica: Paola Bristot
Montaža: Paola Bristot
Animacija: Joni Männistö, Vessela Dantcheva, Gábor Ulrich, Ülo Pikkov, Rastko Ćirić (scenarij, soavtorica, maska, koloriranje: Selena Pješivac), Petra Zlonoga, Špela Čadež (pomočnik animatorke: Matej Lavrenčič), Marina Rosset, Regina Pessoa, Magda Guidi
Usklajevanje filmske glasbe: Andrea Martignoni
Oblikovanje in grafika: Giulio Calderini, Michele Bernardi
Asistent produkcije: Fosca Pozzar Colinassi
Producenti: Claudio Zorzenon, Giuseppe Tissino, Paola Bristot
Pridruženi producent: Paolo Polesello
Distribucija/Distribution: OTTOmani

Razvoj je podprl Avdiovizualni sklad Furlanije – Julijske krajine.

 

Animation Has No Borders

Animation Has No Borders

Nizozemska, 1986, 35mm, 4:15

skupinsko delo

 

36 animatorjev iz 36 različnih držav je pod mentorstvom Petra Sweenena družno ilustriralo glasbo Internacionale, pri čemer so ustvarjali neposredno na filmski trak. Gre za primer mednarodnega umetniškega sodelovanja v času, ko so bile številne meje še zaprte.

Doctor, my son is an animator

Doctor, my son is an animator

»Ne igra nogometa … Ves čas samo riše. Kaj je narobe z njim, gospod doktor?« Mlada mama, ki jo skrbi nenavadno vedenje predpubertetniškega sina, je v čudaški bolnišnici deležna presenečenja in tolažbe.

 

Priznani animatorji, kot so Michaela Pavlatova, John Weldon, Ennio Torresan, Fabio Yamaji in Juan Pablo Zaramella, so bili povabljeni, da nastopijo v filmu (v njem ni profesionalnih igralcev) in pripravijo animirano izpoved o svojem otroštvu.

Mar à vila

Mar à vila

Portugalska, 2014, hd, 2:25

Dijaki 12. razreda pod vodstvom Bastiena Duboisa.

 

Morje na široko objame zemljo in ljudi v mestu ter tako pokaže svoje razpoloženje.

Sailor's Grave

Sailor's Grave

( KIMUAK )

Španija, 2011-2014, dcp, 5:25

skupinsko delo

V zgodbi o morju se prepletejo strašni brodolom, zvonovi pozabljenega svetilnika ter menjavanje plime in oseke. Film je nastal na delavnici po navdihu metodologije skupinskega ustvarjanja »exquisite corpse«, pri kateri udeleženci prirejajo in spreminjajo risbe drug drugega in tako sestavijo intuitivno, improvizirano pripoved.

 

V skupinskem projektu na temo morja je sodelovalo 10 umetnikov z različnih področij (Vuk Jevremović, Carlos Santa, Cecilia Traslaviña, Juan Camilo Gonzalez, José Belmonte, Isabel Herguera, Wang Liming, Cheng Kemei, Richard Reeves, Koldo Almandoz). Vsi so ob istem času v umetnostnih ustanovah na različnih koncih sveta vodili delavnice animiranega filma.

Yellow Sticky Notes / Canadian Anijam

Yellow Sticky Notes / Canadian Anijam

Kanada, 2013, hd, 7:40

skupinsko delo

 

15 najuglednejših neodvisnih animatorjev je prvič v kanadski zgodovini družno ustvarilo animirani film. Gre za izviren, skupinski pristop k ustvarjanju animiranega filma, v katerem so animatorji iz vse države, od Vancouvra do Halifaxa, podali svoj pogled na en dan življenja, pri tem pa uporabljali samo rumene lepljive lističe velikosti 10 x 15 cm, črno pisalo in animiranje kot obliko meditacije. Pri filmu so sodelovali oče anijama Marv Newland, oskarjevca Alison Snowden in David Fine ter nominiranci za oskarja Cordell Barker, Janet Perlman, Chris Hinton in Paul Driessen. Ekipo tega anijama zaokrožujejo še nagrajeni animatorji Jeff Chiba Stearns, Jody Kramer, Howie Shia, Jonathan Ng, Lillian Chan, Malcolm Sutherland, Joel Mackenzie in Louise Johnson.

 

V procesu nastajanja filma Yellow Sticky Notes / Canadian Anijam so avtorji dobili navodilo, naj z animacijo predstavijo svoj pogled na intimno in globalno dogajanje, ki je zaznamovalo en dan njihovega življenja. Animatorji so začeli s seznamom opravil, ki so ga sestavili na dan nekega nepozabnega dogodka, ter z animiranjem kot meditacijo od besed prešli k podobam. Ustvarili so vizualno animirano pesnitev o tem, kako je ta dan vplival na njihovo življenje. Na koncu se tisoče risbic na lepljivih listkih poveže v dinamičen, navdihujoč animirani film, ki v duhu povezuje, obenem pa se pokloni osebnemu ustvarjalnemu izrazu, da bi tako navdihnil prihodnje generacije animatorjev.

Watching the Ball

Watching the Ball

Nemčija, 2014, hd, 12:30

skupinsko delo

 

Zadnja tekma svetovnega prvenstva leta 2010: po vsem svetu ljudje različnih narodnosti, kulturnih in družbenih porekel 120 minut hipnotizirano zrejo v 22 preznojenih moških in eno žogo. Kako bo potek tekme vplival na njihovo življenje? Se bo njihova zgodba prepletla s katero drugo? In ne nazadnje, katera ekipa bo zmagala?

 

Watching the Ball je epizodni film, v katerem se epizode menjavajo v ritmu zaključne tekme nogometnega svetovnega prvenstva leta 2010. Vsako je animiral in režiral drug umetnik. Deset animatorjev iz petih držav (Anastasia Tasić, Ivan Ramadan, Katre Haav, Krunoslav Jović, Martin Kleinmichel, Michael Schwertel, Nenad Krstić, Tatjana Moškova, Till Laßmann, Uroš Krčadinac, Vid Rajin) v animiranem filmu po sledi poenotenja kulturne raznolikosti prispejo do svojih domačih zgodb in tako globalni fenomen osvetlijo iz različnih zornih kotov.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki