Peter in volk / Peter & the Wolf

Peter in volk / Peter & the Wolf

Suzie Templeton

Velika Britanija, Poljska, Norveška, Mehika, Švica, 2006, dcp, 32:00

Scenarij: Suzie Templeton, Marianela Maldonado
Animacija: Adam Wyrwas
Glasba: Sergej Prokofjev
Montaža: Suzie Templeton, Tony Fish
Producenta: Alan Dewhurst, Hugh Welchman

 

Peter in volk je animirana filmska različica klasičnega dela Sergeja Prokofjeva v režiji izjemne avtorice animiranih filmov Suzie Templeton in s posebno novo glasbeno interpretacijo v izvedbi londonskih filharmonikov. Zgodba Prokofjeva odmeva že med peto generacijo otrok po vsem svetu, ki jih očara njena moč in humornost. Novi film priljubljeno zgodbo predela z nekaj elementi današnjega časa in okoljsko tematiko, a kljub temu ostaja zvest izvirniku. Na mednarodnih filmskih festivalih je osvojil več prestižnih nagrad, med drugim oskarja za najboljši animirani kratki film leta 2008.

 

V zadnjih petih letih sem Petra in volka Prokofjeva poslušala več tisočkrat in preučila vsak ton, vsak stavek, se spraševala, kaj pomeni, si poskušala splesti jasno predstavo dela. Bila sem pred nenavadnim in težkim izzivom – napisati scenarij, ki se mora ujemati z že obstoječo in zelo natančno obliko. Želela sem ustvariti film, ki bi deloval na več ravneh, tako za otroke kot za odrasle, ki bi raziskoval naš strah pred divjo zverjo in hkrati očaranost z njo, ki bi pokazal, kako deček odkrije lastno moč in poštenost.
Želela sem ostati zvesta glasbi in zgodbi Prokofjeva, hkrati pa filmu dovoliti, da razvije lastno zgodbo. Ko sem bila majhna, me je pri Petru in volku najbolj navdušil in pretresel trenutek, ko zaslišimo raco gagati iz volkovega trebuha. V svojem filmu tega nisem mogla vizualno predstaviti, ne da bi bilo groteskno ali preveč nazorno za to dokaj realistično vizualno formo. Toda duh race živi dalje in nanjo se spomnimo v trenutku Petrovega največjega junaštva in razumevanja. Upam, da je ta Peter zvest duhu in namenu Prokofjeva pred 70 leti.

- Suzie Templeton, režiserka

 

Peter in volk / Pierre et le loup / Peter and the Wolf

Peter in volk / Pierre et le loup / Peter and the Wolf

Direktor fotografije: Christophe Graillot     
Montaža: Vanessa Bozza
Animacija: Doncvoilà studio (Jean Yves Castillon, Emmanuel Linderer, Christophe Nardi)
Glasba: Sergej Prokofjev
Glas: Piermattia Severin
Bere: François Morel
Izvršni producent: Jean-Stéphane Michaux

Obudite spomin na najslavnejšo mojstrovino klasične glasbe – delo Peter in volk skladatelja Sergeja Prokofjeva – v čudoviti novi, izvirni priredbi, pripravljeni posebej za otroke. Tridesetminutni film spretno združuje animacijo in živo glasbo v izvedbi Francoskega državnega orkestra z dirigentom maestrom Danielom Gattijem.

 

Glasbena pravljica Peter in volk je bila prirejena in uprizorjena v različnih kulturnih medijih: filmih, kratkometražnih risanih filmih (eden prvih in najslavnejših je risani film Walta Disneyja iz leta 1946), knjigah s CD-jem (v izvedbi Državnega orkestra nekdanje Sovjetske zveze in Philippa Gérarda leta 1956).

Glasbo Sergeja Prokofjeva preučujejo v glasbenih šolah in konservatorijih po vsem svetu in velja za temeljno znanje na področju klasične glasbe. Kljub temu pa ni bila nikoli predmet interaktivne priredbe. Pri tem novem Petru in volku združujemo film in transmedijsko izkušnjo za poslušanje in odkrivanje glasbe Prokofjeva.

Za ta namen smo zaprosili Francoski državni orkester in njegovega dirigenta Daniela Gattija, naj prispevajo svoj glasbeni del za film in transmedijski projekt. Tako glasba kot pravljica sta sestavni del tega našega projekta.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki