Andreas Hykade

Andreas Hykade

Nemčija

Andreas Hykade(1968) je eden najbolj nadarjenih in najizvirnejših glasov v sodobnem svetu animiranega filma. Leta 1995 je zaključil študij animacije na prestižni Filmakademie Baden-Württemberg in od tedaj ustvaril vrsto oglasov, televizijskih projektov in animiranih filmov, večinoma za odrasle. Med njimi so Živeli smo v travi (1995, nagrada za najboljši nemški kratki film), Ognjena krogla (2000), Pritlikavec (2006, nagrada za najboljši nemški kratki film, nagrada FIPRESCI v Annecyju) ter Ljubezen in tatvina (2010, nagrada za najboljši nemški kratki film, nagrada Sacem za izvirno glasbo, Annecy 2011). Ustvaril pa je tudi serijo animiranih filmov za otroke Tom & the Slice of Bread with Strawberry Jam & Honey (2001–2012), ki je bila prikazana na londonskem festivalu animiranega filma. Od leta 2000 poučuje animacijo na različnih ustanovah, med drugim na Filmakademie Baden-Württemberg, Royal College of Art v Londonu, Kunsthochschule v Kasslu in na Univerzi v Harvardu. Je edini režiser, ki je trikrat osvojil nagrado za najboljši nemški kratki film, njegovemu delu pa so se z retrospektivami poklonili po vsem svetu, med drugim na festivalih v Ottawi in na Nizozemskem ter v Momi v New Yorku.

Sodeloval je z nemško skupino Die Toten Hosen pri ustvarjanju videov, z britanskim režiserjem animiranih filmov Gedom Haneyjem, za nemški paviljon na svetovni razstavi Expo 2000 pa je izdelal filmske instalacije Zukunftsvisionen. Poleg tega je profesor za animirani film na Inštitutu za animacijo, vizualne učinke in digitalno postprodukcijo.

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki