Animacija je umetniška oblika, ki spodbuja domišljijo, in tehnika, s katero je vse mogoče. Uporablja se v nepregledni množici avdiovizualnih oblik izražanja, od senzibilnih umetniških filmov do komercialnih uspešnic, od posebnih učinkov za filme, gibljive grafike, spletnega oblikovanja, aplikacij za mobilne telefone do iger in razširjene animacije v vizualni in performativni umetnosti.

 

Animacija ima temeljno vlogo v kreativni industriji, ki jo je nizozemska vlada ambiciozno določila za eno od devetih najpomembnejših gospodarskih panog, katerih cilj je Nizozemsko do leta 2020 spremeniti v najkreativnejše evropsko gospodarstvo.

 

Nizozemska ima dolgo in močno tradicijo animiranega filma, za njegov sijajni ugled pa je večinoma zaslužna samostojna kratka forma. Nizozemski animirani film v svetu slovi po svojih visokih standardih, da pa umetniške ambicije ne bi zamrle, se razvija čedalje več mednarodnih koprodukcij. V zadnjih letih se na Nizozemskem postavlja na noge mlada industrija animiranega filma s smelimi načrti o razvoju celovečercev, kar je privedlo do podporne sheme Nizozemskega filmskega sklada za mednarodne koprodukcije na področju celovečernega filma, ki je v veljavi od maja 2014.

 

Sodelujejo: Gerben Schermer, Anet ter Horst, Rosto.

 

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki