S festivalsko retrospektivo Animirani dokumentarni film Animateka nadaljuje zgodovinsko poglabljanje v tehnične in estetske mejnike medija animiranega filma. Leta 2009 smo predstavili retrospektivo stop-motion animiranega filma, leta 2010 smo se posvečali avantgardnemu animiranemu filmu, leta 2011 prikazali retrospektivo Animirani film, glasba in zvok, leta 2012 smo pripravili retrospektivo Animirani film in literatura, leta 2013 odkrivali vezi med animiranim filmom in plesom, lani pa smo se osredotočili na Omnibus v animiranem filmu. Rdeča nit Animateke 2015 je v znamenju posebnega podžanra. Na okrogli mizi bomo predstavili filmski program in skušali postaviti teoretske okvire dokumentarnega pristopa v animiranem filmu.

 

Sodelujejo: Annegret Richter, Bastien Dubois, Marie Josée Saint-Pierre, Anna Ida Orosz.

 

Annegret Richter

 

Annegret Richter je od leta 2010 urednica programa animiranega filma za Mednarodni festival dokumentarnega in animiranega filma DOK Leipzig. Pred tem je bila direktorica festivala Filmfest Dresden ter docentka in predavateljica na Inštitutu za komunikacijo in medijske študije Univerze v Leipzigu. Magistrirala je iz ameriških in medijskih študij z nalogo o »družbeni in medijski kritiki v ameriških prime-time animiranih serijah«. Trenutno raziskuje, predstavlja programe in predava o animiranem dokumentarcu ter o tej temi pripravlja doktorat.

 

Poleg tega poučuje filmsko in televizijsko teorijo ter animacijske študije. Dela tudi na lokalni radijski postaji in zadnjih deset let piše filmske kritike za različne revije.

 

 Bastien Dubois

 

Bastien Dubois, rojen leta 1983 v francoskem Lillu, je leta 2006 na univerzi Supinfocom Valenciennes diplomiral iz režije računalniške animacije. Dubois je strasten popotnik in po štopanju od severa Francije do Istanbula je dobil navdih za animirani popotni dnevnik. Njegov prvi neodvisni film Madagaskar, dnevnik s poti je nastal po enoletnem potovanju na rdeči otok. Film je doživel zelo topel sprejem in bil prikazan na več kot 200 mednarodnih filmskih festivalih, med drugim na Sudanceu, naposled pa je leta 2011 prejel še nominacijo za oskarja. Dubois je v letu 2012 po predlogi filma režiral televizijsko serijo 20 triminutnih animiranih potopisnih filmov o različnih državah sveta z naslovom Obrazi s poti. Istega leta je predstavil animirani kratki film Kargo kult, katerega dogajanje je umestil na Papuo Novo Gvinejo med 2. svetovno vojno.

 

 

 

Marie-Josée Saint-Pierre

 

Kanadska ustvarjalka Marie-Josée Saint-Pierre prihaja iz Murdochvilla v francosko govorečem Quebecu, zdaj pa živi v Montrealu. Njeno delo na področju animiranega dokumentarnega filma nakazuje nove pristope k stvarnemu pripovedništvu, v katerih se zabrisuje meja med dokumentarnim in dramskim.

 

Nagrajena režiserka in animatorka je režirala več animiranih dokumentarcev, med drugim Post-Partum, McLarnovi negativi, Prehodi, Projekt Sapporo, Femelles, JUTRA in Flocons. Njeno delo je s prikazovanjem na več kot 150 festivalih doživelo mednarodni odmev, številne osvojene nagrade pa so mu prinesle mednarodni ugled. Predstavljeno je bilo v knjigah, revijah in po televiziji. Marie-Josée Saint-Pierre je leta 2004 ustanovila podjetje za produkcijo animiranih in dokumentarnih filmov MJSTP Films.

 

Trenutno pripravlja nov animirani film OSCAR – o legendarnem džezovskem pianistu Oscarju Petersonu – in razvija svoj prvi celovečerni animirani film.

 

 

Anna Ida Orosz

 

Anna Ida Orosz , rojena v Budimpešti leta 1986, je študirala filmsko teorijo in zgodovino na budimpeški univerzi Eötvös Lóránd (ELTE) in trenutno pripravlja doktorat na Inštitutu za umetnostno teorijo in medijske študije pri ELTE. Pri svojih raziskavah na področju animiranega filma se je usmerila v madžarski animirani dokumentarec 70. in 80. let. Na univerzi za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy v Budimpešti poučuje zgodovino animiranega filma, od leta 2012 pa kot izvedenka za animirani film sodeluje z Madžarskim filmskim arhivom (MANDA). Od leta 2009 je del organizacijskega odbora festivala animiranega filma Kecskemét. S Tamásom Patrovitsom sta ustanovitelja in kuratorja madžarskega mednarodnega festivala animiranih prvencev PRIMANIMA.

 

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki