O čem razmišljajo mladi?

Zame je morda največji čar animiranega filma v tem, da lahko svet prikažeš točno takšnega, kot si želiš. Nobenih pravil ni – smo ljudje brezpotezne gmote različnih barv? Seveda, zakaj ne. Je vse, kar nas obdaja črno-belo in geometrično? Brez dvoma. Je moja duša iz akvarela? Mogoče kričeča kot roza neonski flumaster? Prav lahko bi bila.

Evropski študentski tekmovalni program je tudi tokrat ponudil pester izbor animiranih filmov (letos jih je bilo kar 57)  in tako kot lani je tudi letos prav toliko filmov, kot je različnih tematik in svetov, v katerih se odvijajo.

In če lahko svet prikažeš v obliki, kot si jo želiš, zakaj ne bi potem te moči uporabil, da ga pokažeš tudi takšnega, kakršen je v resnici? S svojimi očmi, s svojimi rokami, s svojo vizijo:

CHAMELEON (Vlada Shamava, Češka, 2014)

Vsak ima svojo barvo. Skozi življenje jih spreminjamo – kot kameleoni. Nekatere prisilno, nekatere samovoljno. Na koncu niti ni tako zelo pomembno, katero barvo izberemo, le da sprejmemo tudi preostale.

PREGRADE/PLOTY/FENCES  (Natalia Krawczuk, Poljska, 2015)

Ko postaviš eno ograjo, jih v resnici postaviš na stotine. In zadnje čase ograje rastejo kot gobe po dežju.

OČKA/MY DAD (Marcus Armitage, VB, 2014)

»Moj očka pravi Kaj se zgodi, ko se ljubezen do staršev in kritični um odraščujočega dečka spopadeta?Zgodba o spoznanju, da naši starši nimajo vedno prav in občutkih, ki to odkritje spremljajo.

RAJ/HET PARADIJS/PARADISE (Laura Vandewynckel, Belgija, 2014)

Moški se z letalom odpravi na drugo stran morja, v paradiž, kjer se druži s tamkajšnjimi prebivalci. To kar vidi na poti čez ocean in ko se vrne nazaj, pa se ga ne tiče več. Zakaj rinejo sem, ko pa živijo v raju? Spominja na nekaj, kar ste prebrali v včerajšnjem časopisu ali pa morda na kakšnem forumu. Samo bolj realistično.

THE GREAT HARLOT AND THE BEAST (Karsten Kjærulf-Hoop, Danska, 2015)

Tri lutke in dve zelo različni predstavi. Ali zgodba o tem, kako se otroci in odrasli smejijo povsem drugačnim stvarem.

ŽIVLJENJE JE TEŽKO/DAS LEBEN IST HART/LIFE IS RUGGED (Simon Schnellman, Nemčija, 2015)

Življenje je težko in vse, kar nam včasih preostane, je da nekajkrat zavzdihnemo in se temu smejimo. Lahko tudi histerično, nihče vas ne bo obsojal.

COSMOETICO (Martina Scarapelli, Italija, 2015)

Zmagovalec letošnjega študentskega tekmovalnega programa. Kozmos in komzmetika imata isti besedni koren. Dekle si postavlja vprašanja in je hkrati del kozmosa in njegova stvariteljica.  Ali svet sploh obstaja, če jaz ne obstajam?

 

Maša Katarina Brecelj

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki