Ostrenje pogleda VII

Večkrat nagrajena animacija Edumnd Nine Gantz, ki se na Animateki predstavlja v kategoriji Evropski študentski tekmovalni program, se spopada z nenavadno tematiko človeka s kanibalskimi nagibi do ljudi, ki so mu najbližje.  

V devetih minutah filma sledimo Edmundovem potovanju v otroštvo, ko poskuša ugotoviti, kje je izvor kanibalskega nagona, ki mu onemogoča normalno življenje in ga popolnoma izolira od drugih ljudi. Med velikimi časovnim preskoki avtorica ustvarja domiselne in duhovite prehode iz scene v sceno (včasih dobesedno z Edmundovim prehodom skozi tla),  ki omogočajo tekoč potek dogajanja. Zgodba se zaključi z njegovim prvim in zadnjim spominom, prvim – ki je izvor njegovih težav – in zadnjim, ki jih za vedno rešuje. Tako smiselno zaokroži celoto.

Film je posnet v stop motion tehniki, avtorica pa z uporabo polstenih lutk, ki z zaobljenimi oblikami in mehko teksturo delujejo skoraj otroško, uravnoveša temačno in žalostno vsebino, ki se je loteva. Do zadnje potankosti izdelane kulise in figure, ki jih kombinira z risbo, ter uporaba nenasičene barvne palete in premišljeni svetlobni poudarki dajejo oporo otožnem vzdušju, ki prežema zgodbo.

Edmund je pripoved o izoliranosti in osamljenosti, tankočutno prepletena s humorjem; avtorica čudovito naslika portret človeka, ki je kljub svojim strašnim nagonom prav tako nežen in ranljiv, kakor volna, iz katere ga je ustvarila.

 

Laura Bohinc

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki