Partizanska Animateka

Skozi zajčjo luknjo v zgodovino Animateke II.

 

PARTIZANSKA ANIMATEKA

 

Prva Animateka je imela poleg Igorja in njegove desne roke Petre še vrsto botrov. Med njimi je bil najpomembnejši tedanji direktor Slovenske kinoteke, Silvan Furlan, brez katerega festivala ne bi bilo.

To je bila prav posebna Animateka, zelo »partizanska« smo ji takrat rekli. Imela je tudi izjemno ekipo prostovoljcev, ki so dali festivalu dušo.

Danijel Žeželj je s svojo zagrebško ekipo oblikoval prvi katalog, prvi plakat in leteči slon na njem je nepozaben. Danijel nama je rekel: zdaj Slon leti, do tretjega leta se mora naučiti hoditi in pri petem letu mora biti že samostojen. Mislil je seveda na Animateko. Držali smo pesti, da zdrži prvih pet let in uspelo ji je. Postala je uveljavljen festival, brez katerega si Ljubljane ne moremo zamisliti.

Tisti leteči slon pa je bil navdih, da sva z Igorjem leto dni kasneje in z veliko spodbude tedanjih urednic Cicibana, ustanovila še Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon.

 

Animateki ob desetem rojstnem dnevu želim vse najboljše in da bi bila najstniška leta divja na pravi način.

 

Petra Slatinšek

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki