Animacija, ki se giba v ritmu plesa

Tik preden se Animateka predstavi z prenovljeno spletno stranjo, kakršno si za deseto obletnico zasluži, bi vam radi predstavili pomembno rdečo nit letošnjega festivala.

Animateka se bo tokrat namreč gibala v ritmu in stopala s plesnimi koraki, saj bo velik del njenega programa posvečen plesu.

Ogledali si boste lahko retrospektivo Animirani film in ples, o tej tematiki se bomo pogovarjali na okrogli mizi in v tem duhu bo minila tudi zaključna prireditev festivala.

Začnimo torej pri filmu.

 

"Retrospektiva Animirani film in ples je raznolik in dinamičen program, poln vznemirljivih filmov, ki prebudijo čute in razburkajo čustva. Bi lahko od česarkoli, celo umetnosti animiranega filma, sploh želeli še več?"
(Milen Alempijević, eden od selektorjev Retrospektive Animirani film in ples)

 

Priznani mojstri animacije bodo v 7 sklopih filmskega programa prikazali ples, kot ga drugače težko doživimo, saj animacija omogoča plesalcu tudi to, kar zaradi fizikalnih zakonov v resničnem svetu ni mogoče. V retrospektivi, ki jo je pripravila mednarodna ekipa programskih kuratorjev, se bo na velikem platnu zvrstilo kar 70 kratkih plesnih filmov, prek katerih boste ples lahko doživeli s popolnoma drugačnega zornega kota.

Poglobili pa se bomo tudi v to, kar se skriva za izbranimi filmi. Na okrogli mizi, ki se bo v Slovenski kinoteki odvila 3. decembra ob 15. uri, bodo Igor Prassel, Milen Alempijević, Rok Vevar in Jedrt Jež Furlan predstavili obsežen filmski program in skušali postaviti teoretske okvire součinkovanja med umetnostmi.

Ples bo festival tudi sklenil, saj bo stopil s platna in se z animacijo združil na odru kulturnega centra Španski borci.

Na zaključni prireditvi Animateke, 7.12. ob 21.30 uri, si boste lahko ogledali dve odlični predstavi: Sled, eksperimentalni večmedijski performans v teku, ki združuje živi plesni gib, animirano slikanje na steklo ter zvok, ter Stocos, tretji del trilogije, ki se ukvarja z analizo in razvojem interakcije med zvočno in plesno gesto v tridimenzionalnih zvočnih prostorih. Predstava poteka v okviru celoletnega festivala mlade evropske sodobne uprizoritvene umetnosti Plesna Vesna in mednarodnega program Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP. Na ta večer boste lahko spoznali tudi projekt Choreographic Captures, ki združuje kratke koreografske filme v obliki oglasnega spota. Vsebina filmov v najširšem smislu vključuje teme plesa, gibanja in koreografije.

(fotografija je iz filma Zapoznela premiera (Rusija, 2003, 60' režija Viktor Bočarov), ki odpira retrospektivo Animirani film in ples)

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki