Spoznajte letošnjo žirijo

Če so lansko žirijo zaznamovale velike dame animiranega filma, letos prevladujejo mojstri. Na jubilejni Animateki bodo nagrade v glavnem tekmovalnem programu in študentskem tekmovalnem programu podeljevali štirje žirantje in ena žirantka. Naj jih predstavimo!

 

Začnimo pri edini letošnji dami - to je Zagrebčanka Vanja Andrijević, producentka in generalna direktorica v podjetju Bonobostudio, ki se ukvarja s produkcijo, distribucijo in promocijo animiranih in eksperimentalnih filmov. Naslednji žirant,  Theodore Ushev, ki je tudi letošnji rezidenčni umetnik Animateke in je poskrbel za njeno celostno podobo, se je najprej uveljavil v domovini (Bolgarija) kot oblikovalec plakatov, potem pa se leta 1999 preselil v Montreal. kjer je hitro zaslovel kot plodovit in nadarjen animator. Njegova pot je od takrat šla samo še navzgor, saj so njegovi filmi prejeli že več kot 80 nagrad. Tretji član žirije, nadvse energični kanadčan Chris Robinson, programski vodja Ottawskega mednarodnega festivala animiranega filma (OIAF) in publicist na področjih animacije, filma, literature in športa, je obenem tudi dober znanec Theodorja Usheva, saj je scenarist nagrajenega animiranega dokumentarnega filma Lipsettovi zapisi, ki ga je Ushev režiral. Tu je še Jonathan Hodgson, mednarodno uveljavljeni, z bafto nagrajeni režiser animiranih filmov, ki živi in ustvarja v Londonu, venček žirantov pa zaključuje gost iz daljne Avstralije: scenarist, režiser, producent in oblikovalec/animator neodvisnih filmov Dennis Tupicoff Tako Hodgson kot Tupicoff sta svetovno prepoznana po svojih animirano-dokumentarnih filmih.

 

Več o žirantih lahko preberete tudi tukaj, vse pa boste lahko bolje spoznali tudi v filmskem programu Žirija se predstavlja. Theodore Ushev bo, kot je za rezidenčnega umetnika to že tradicija v Kinodovorovi galeriji tudi predstavil svoja dela z razstavo Slavec decembra.

 

 

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki