Pravokotnik in pravokotniki / Rectangle et rectangles / Rectangle & Rectangles

Pravokotnik in pravokotniki / Rectangle et rectangles / Rectangle & Rectangles

René Jodoin
( NFB )

Kanada, 1984, hd, 8:35

Gre za prikrito didaktičen film, v katerem ob vztrajnem ritmu bobnov zaslon obstreljuje niz bleščečih geometričnih oblik. Režiser je zanj izdelal računalniški program, ki koordinira izjemno kompleksen postopek z elektronskim žarkom svetlobe, barvnimi filtri in kamero. Animirani film brez besed izpostavlja moč filmskega medija in upodablja abstraktno naravo časa.

Lakota / La faim / Hunger

Lakota / La faim / Hunger

Peter Foldes
( NFB )

Kanada, 1974, hd, 11:25

Režiser Peter Foldes v tem animiranem kratkem filmu upodobi pogrezanje človeka v pohlep in lakomnost. Hitro razkrajajoče in nenehno prelivajoče se podobe ustvarijo nasprotje med preobiljem in pomanjkanjem. Filmska satira, ki je eden prvih primerov rabe računalniške animacije, nas svari pred pretiranim uživaštvom v svetu, ki ga še vedno pestita lakota in revščina.

Ryan

Ryan

Z oskarjem nagrajeni animirani kratki film Chrisa Landretha govori o življenju kanadskega animatorja Ryana Larkina, ki je ustvaril nekaj najvplivnejših animiranih filmov svojega časa. Ryan prestaja najhujšo nočno moro vsakega umetnika – podlega zasvojenosti, na ulicah prosjači za denar, da se prebije skozi mesec. Landreth se z računalniško generiranimi liki pogovarja z njegovim prijateljem, ki odstre pogled na to zanko propadanja.

 

Animirani dokumentarec o mojem prijateljstvu z Ryanom Larkinom, enim največjih animatorjev vseh časov.

Ko Darwin spi / While Darwin Sleeps

Ko Darwin spi / While Darwin Sleeps

Skozi film se sprehodi na tisoče žuželk, vsaka v eni sličici. Zdi se, da se je v nekaj minutah odvilo več milijonov let genskega razvoja. Kot halucinacije pod vplivom meskalina v sanjski viziji Charlesa Darwina.

Beach Flags

Beach Flags

Sarah Saidan

Francija, 2014, hd, 13:40

Vida je mlada iranska reševalka iz vode. V ekipi jo imajo radi in odločena je, da se bo prav ona udeležila mednarodnega tekmovanja v Avstraliji. Ko pa se ekipi pridruži Sareh, ki je enako hitra in nadarjena, se Vida znajde v nepričakovani situaciji.

 

Ko sem začela razmišljati o filmu o plavalkah v Iranu, sem že vedela, da se ne morejo udeleževati mednarodnih tekmovanj. Vseeno pa sem jih hotela osebno povprašati, kaj menijo o tem. Kar so mi povedale o svojem brezupnem položaju, me ni presenetilo, pripovedovale pa so mi tudi o »obalnih zastavicah«, edinem športu, v katerem lahko plavalke in reševalke iz vode tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih. Opisale so mi pravila, in takoj se mi je pred očmi izrisala ironična slika plavalk, ki tečejo po obali do morja, ne smejo pa v vodo. To me je spodbudilo k pisanju zgodbe. Občudovala sem moč teh žensk, ki ne glede na svoj položaj ne odnehajo. Animacija je bila za ta film prava izbira, saj sem lahko šla tja, kamor kamera nima dostopa – v ženski bazen in na žensko plažo. Animacija mi je omogočila, da sem povedala zgodbo brez ovir.

Aubade

Aubade

Mauro Carraro

Švica, 2014, hd, 6:00

Nad Ženevskim jezerom se dviga črno sonce. Plavalci in ptice v nadrealističnem prizoru protisvetlobe ob hipnotični glasbi čelista spremljajo predstavo, ki jo uprizori zora.

Jata / Kuhina / Swarming

Jata / Kuhina / Swarming

Otrok najde življenje v mrtvi ptici in se začne igrati.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki