Oče in hči / Father and Daughter

Oče in hči / Father and Daughter

Michaël Dudok de Wit

Nizozemska, Belgija, Velika Britanija, 2000, 35mm, 8:00

Oče se poslovi od mlade hčere in odide. Tako kot prostrane nizozemske pokrajine doživljajo svoje letne čase, dekle preživlja svoje. Postane ženska, si ustvari družino in se s časom postara, a v njej nenehno živi močno hrepenenje po očetu.

 

Čudovit minimalistični akvarelni slog je eden od vidikov, ki me privlačijo pri filmu Oče in hči. Posebej inteligenten in edinstven pa je film zato, ker režiserju brez bližnjih planov in dialogov uspe ustvariti tak čustveni naboj, da sem ob vsakem ogledu ganjena do solz. Neskončno mi je všeč, kako Michaël Dudok de Wit upodobi minevanje časa in neumrljivo ljubezen med hčerjo in očetom.

Zgodba o zgodbi / Skazka skazok / Tale of Tales

Zgodba o zgodbi / Skazka skazok / Tale of Tales

Jurij Norstein

Sovjetska zveza, 1979, 35mm, 27:55

Refleksija o ruski zgodovini in spominu. Norstein na ganljiv način upodobi odziv na spreminjajočo se Rusijo skozi oči malega sivega volka, ki opazuje življenja različnih ljudi, in tako ponudi vpogled v rusko družbo 20. stoletja.

 

Mojstrovina Jurija Norsteina Zgodba o zgodbi je vizualna pesem, nostalgija po preteklosti s tako čustveno globino, da je nikdar ne pozabimo. Film s prelepo scenografijo, presunljivo uspavanko in malim sivim volkom prekipeva od melanholije, čudes in spominov na otroštvo. Kot sanje: čeprav je vse nerazumljivo pomešano, jih občutimo zelo intenzivno. Name, ki sem preživela osem let vojne v svoji državi, prizori tega filma delujejo na zelo čustveni ravni.

Mož s čudovitimi očmi / The Man With the Beautiful Eyes

Mož s čudovitimi očmi / The Man With the Beautiful Eyes

Johnathan Hodgson
( Sherbet )

VB, 2000, 35mm, 5:37

Film, ustvarjen po pesmi Charlesa Bukowskega in v sodelovanju z ilustratorjem Jonnyjem Hannahom. Skupina mulcev najde čudno hišo z zaraščenim vrtom in se tja hodi igrat. Samo enkrat naletijo na človeka, ki tam živi. Brezdelni alkoholik svobodnega in neobremenjenega duha jih lepo sprejme in otrokom predstavlja romantični lik, ki je v popolnem nasprotju z njihovimi nevrotičnimi, pretirano skrbnimi in ponosnimi starši.

 

Pesem Charlesa Bukowskega, ki jo z globokim glasom prebere Peter Blegvad, v režiji Jonathana Hodgsona in v kombinaciji z nedolžno risbo Johna Hannaha ustvari prepričljivo pripoved, ki na povsem nov način združi podobe in besede. Pri filmu so mi najbolj všeč zelo inteligentni, prekrasni poetični prehodi. Gre za ganljivo, presunljivo zgodbo o smislu življenja. V vseh pogledih nepozaben film.

Danski pesnik / The Danish Poet

Danski pesnik / The Danish Poet

Norveška, Kanada, 2006, hd, 14:25

Torill Kove

Z oskarjem nagrajeni animirani kratki film spremlja pesnika Kasperja, ki mu je usahnil vir navdiha, na počitnicah na Norveškem, kjer naj bi se srečal s slavno pisateljico Sigrid Undset. Kasper je na sledi odgovorom na pomembna vprašanja: lahko sledimo zaporedju dogodkov vse do lastnega rojstva? Je naš obstoj golo naključje? So malenkosti pomembne? Ko Kasper išče izgubljeni navdih, utegnejo v velikem načrtu pomembno vlogo vendarle odigrati slabo vreme, hud pes, spolzke deske v skednju, malomarni poštar, lačne koze in drugi na prvi pogled nepovezani dejavniki.

 

V Skandinavijo postavljena ljubezenska zgodba je zelo ganljiva, ker pokaže, kako lahko na življenje vplivajo naključja. Njen poenostavljeni, neobremenjeni slog ter toplina in humornost glasu Liv Ullmann pričarajo čudovito pravljico, ki ogreje srce in se je ne moreš nagledati.

Flux

Flux

Prismuknjeno animirano delo o življenju, entropiji in neizprosnem minevanju časa, ki se poigrava z vsakdanjimi odnosi in pomembnimi dogodki v življenju dveh generacij iste družine ter naravnim redom. Film brez besed.

 

Flux je film o krogu življenja z izjemno izvirno oblikovalsko zasnovo, ki prekipeva od energije. Všeč mi je izredno kreativen slog animacije, ki me vsakokrat spomni, kako zabavna in sijajna zna biti. Poleg tega je z drznim pristopom do prostora dokaz, da lahko animacija seže veliko dlje kot film.

Ko je maček doma / Quand le chat est là… / When the cat is not away…

Ko je maček doma / Quand le chat est là… / When the cat is not away…

Sarah Saidan

Francija, 2011, hd, 3:33

Ko maček nekega večera ostane sam doma, se nenadoma znajde v hecni situaciji.

 

To je po vsej verjetnosti moj prvi film za otroke in prvi, v katerem sem se preizkusila v kolažu (kar najbrž izvira iz mojega navdušenja nad Norsteinovimi filmi). Gre za zabavno zgodbo o maščevanju. Film je bil moje zaključno delo na šoli za animacijo La Poudrière in navodilo je bilo, da povemo zgodbo v treh minutah.

Bouge!

Bouge!

Sarah Saidan

Francija, 2010, hd, 1:00

Ženska na ulicah Teherana obtiči v prometu.

 

Ta mali film je bil študijska obveznost v prvem letniku šole za animacijo La Poudrière. Enominutni izziv na temo »kolo«.

Šlogarica / Fortune-Telling with Coffee

Šlogarica / Fortune-Telling with Coffee

Ženski pijeta turško kavo in ena začne drugi vedeževati iz usedline. Mali deček, ki se igra ob mizi, nenadoma zagleda oko, ki mu mežika iz ene izmed skodelic.

 

Odraščala sem v državi, kjer je veliko vraževerja. Ženske, ki sem jih poznala, so hodile k vedeževalkam iz kave ali so vedeževale druga za drugo. Včasih je bil to bolj izgovor, da so se pogovorile o globljih osebnih stvareh, nekakšna terapija v družbi, kjer obisk psihiatra velja za nekaj nenormalnega. Ta srečanja so se mi vedno zdela fascinantna, polna domišljije. Vsak je lahko v kavnih madežih na skodelici našel kaj drugega. Začela sem risati, kar sem videla. Šlogarica je bil moj diplomski film v Iranu pred dvanajstimi leti in moj prvi poskus animiranega filma. Skoraj vse sem naredila sama, zato je zelo preprost.

Beach Flags

Beach Flags

Sarah Saidan

Francija, 2014, hd, 13:40

Vida je mlada iranska reševalka iz vode. V ekipi jo imajo radi in odločena je, da se bo prav ona udeležila mednarodnega tekmovanja v Avstraliji. Ko pa se ekipi pridruži Sareh, ki je enako hitra in nadarjena, se Vida znajde v nepričakovani situaciji.

 

Ko sem začela razmišljati o filmu o plavalkah v Iranu, sem že vedela, da se ne morejo udeleževati mednarodnih tekmovanj. Vseeno pa sem jih hotela osebno povprašati, kaj menijo o tem. Kar so mi povedale o svojem brezupnem položaju, me ni presenetilo, pripovedovale pa so mi tudi o »obalnih zastavicah«, edinem športu, v katerem lahko plavalke in reševalke iz vode tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih. Opisale so mi pravila, in takoj se mi je pred očmi izrisala ironična slika plavalk, ki tečejo po obali do morja, ne smejo pa v vodo. To me je spodbudilo k pisanju zgodbe. Občudovala sem moč teh žensk, ki ne glede na svoj položaj ne odnehajo. Animacija je bila za ta film prava izbira, saj sem lahko šla tja, kamor kamera nima dostopa – v ženski bazen in na žensko plažo. Animacija mi je omogočila, da sem povedala zgodbo brez ovir.

Predvajanja

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate s uporabo. Več informacij

Spletni piškotki