Kapitan Morten in kraljica pajkov / Kapten Morten lollide laeval / Captain Morten and the Spider Queen

Kapitan Morten in kraljica pajkov / Kapten Morten lollide laeval / Captain Morten and the Spider Queen

Kaspar Jancis

Estonija, Irska, Velika Britanija, Belgija, 2018, dcp, 76:00

V angleščini s slovenskimi podnapisi, 7+

 

Desetletni Morten je sanjav deček. Njegov oče je kapitan ladje Salamander in je pogosto na poti. Za Mortena skrbi teta Anna, ki mu hudobno nalaga nove in nove zadolžitve. Morten se rad igra z ladjico in njegova posadka so žuželke. Nekoč se čudežno pomanjša in zbudi se na svoji mali ladjici! Navdušen je nad novo vlogo kapitana, ampak žuželke so zdaj tako velike kot on in prav zlovešče spominjajo na odrasle iz njegovega »resničnega« sveta. Bliža se nevihta in ladjica se potaplja. Morten jo mora rešiti in najti pot nazaj v resničnost.

 

Režija: Kaspar Jancis

Sorežija: Henry Nicholson, Riho Unt

Avtor knjižne predloge: Kaspar Jancis

Scenarij: Mike Horelick

Direktorja animacije: Märt Kivi, Sam Turner

Direktor fotografije: Ragnar Neljandi

Scenografija: Riho Unt

Izvirna glasba: Pierre Yves Drapeau

Montaža: Keith Ó Gairbhín

Glasovi: Cian O’Dowd (Morten), Brendan Gleeson, Ciarán Hinds, Pauline McLynn, Tommy Tiernan, Michael McElhatton, Jason Byrne, Neil Delamere, Susie Power

Producenti: Paul Cummins, Kerdi Kuusik-Oengo, Robin Lyons, Mark Mertens

Produkcija: Nukufilm, Áras Telegael, Calon, Grid Animation, Umedia

Distribucija v Sloveniji: Fivia d.o.o.

 

Film je nastal po predlogi otroške knjige z naslovom Seiklus Salamandril (Dogodivščina na ladji Salamander) Kasparja Jancisa, ki je izšla poleti 2010. Pri Nukufilmu smo vse od 50. obletnice leta 2007 iskali idejo za celovečerec, in ko sem prebral knjigo, se je vse poklopilo.

- Andres Mänd, Nukufilm

 

Fenomen »ladje norcev« izvira iz srednjeveške literature. Gre za sarkastično pesem o ladji, ki pluje brez cilja, brez kapitana. Vsak potnik na ladji uteleša eno človeško slabost. Film Kapitan Morten in kraljica pajkov se navdihuje pri istem viru: deček se znajde sam na ladji, ki simbolizira obsesivni svet odraslih, kjer vlada nezaupanje. Obenem govori o negotovosti, razraščeni po podzavesti otroka, ki hrepeni po starševski roki. Žuželke, ki poosebljajo ljudi, karikirajo naše dnevno hitenje, ki se nam zdi tako izjemno pomembno.

 

Vse dogajanje je postavljeno v dva svetova, ki odražata drug drugega. Našega junaka odnese v čuden fantazijski svet. Ta izkušnja in vse, kar se tam nauči, mu vlijeta moč, da začrta novo življenjsko pot. To je zgodba o osvobajanju.

- Kaspar Jancis

 

Nagrade (izbor):

- nagrada za najboljši animirani celovečerni film, Festival za otroke in mlade Schlingel, Chemnitz, 2018

Predvajanja

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov