Švicar Chris / Chris the Swiss

Švicar Chris / Chris the Swiss

Anja Kofmel

Švica, Hrvaška, Nemčija, Finska, 2018, hd, 90:00

V nemščini s slovenskimi podnapisi

 

Hrvaška, januar 1992. Sredi divjanja vojne ob razpadu Jugoslavije mladega švicarskega novinarja Chrisa najdejo mrtvega v skrivnostnih okoliščinah. Oblečen je v uniformo mednarodne najemniške vojske. Anja Kofmel je bila njegova sestrična. Kot majhna deklica je čednega mladeniča občudovala; zdaj se kot odrasla ženska odloči, da bo raziskala njegovo zgodbo in skušala ugotoviti, kako je bil Chris v resnici vpleten v spopade.

Švicar Chris je zgodba o mladem Švicarju, ki se je izgubil v mračnem, okrutnem svetu.

 

Režija in scenarij: Anja Kofmel

Fotografija: Simon Guy Fässler

Vodja animacije: Simon Eltz

Umetniški direktor: Serge Valbert

Glasba: Marcel Vaid

Oblikovanje zvoka: Markus Krohn

Montaža: Stefan Kälin

Glasovi: Joël Basman (Chris), Susanne-Maria Wrage (pripovedovalka v nemščini/German Narrator), Megan Gay (pripovedovalka v angleščini/English Narrator)

Producenti: Samir, Sinisa Juricic, Heino Deckert, Iikka Vehkalahti

Produkcija: Dschoint Ventschr Filmproduktion AG, Nukleus Film, MA.JA.DE. Filmproduktion, IV Films

Distribucija: Urban Distibution International, Nukleus Film

 

20 let po Chrisovi smrti se njegova sestrična, režiserka Anja Kofmel, poda na lov za namigi, s katerimi bi prišla do odgovorov. Odpravi se po sledi Chrisovih zadnjih korakov, začenši z dnevom smrti, pri čemer jo usmerja njegov dnevnik. Pogumna preiskava jo vodi k njegovi družini in pričam tedanjega časa, kot so Chrisovi novinarski tovariši in plačanci mednarodne brigade PIV, ter celo k nekdanjemu teroristu Carlosu Šakalu, ki so bili vsi globoko vpleteni v to vojno.

 

Za preplet animacije in dokumentarnega sem se odločila, ker sem se tako lažje spopadla s kompleksno tematiko. Svoje raziskovalno delo in srečanja s pričami tedanjega časa sem upodobila na način klasičnega dokumentarca, animacija pa mi je omogočila, da sem subjektivno interpretirala zgodbo ter prikazala krutost in brezup vojne.

Bratrančeva zgodba me je vodila v srhljiv svet; obvladujejo ga moški, ki netijo sovraštvo in ustrahujejo civilizacijo, da bi uresničili svoje osebne ambicije po oblasti.

Pokazala mi je, kako krhke so strukture naše družbe in kako malo je treba, da razkrojiš mirno sobivanje – ne zgolj v nekdanji Jugoslaviji, temveč kjerkoli po svetu.

- Anja Kofmel

 

Nagrade (izbor):

- zlata nagrada Zagreba, Animafest Zagreb, 2018

- velika nagrada žirije za najboljši celovečerni film, Festival animiranega filma Anibar, 2018

- velika nagrada, Evropski festival fantastičnega filma v Strasbourgu, 2018

- uradni izbor, program Teden kritike, Cannes, 2018

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov