Ruben Brandt – zbiratelj / Ruben Brandt, a gyüjtö / Ruben Brandt, Collector

Ruben Brandt – zbiratelj / Ruben Brandt, a gyüjtö / Ruben Brandt, Collector

Milorad Krstić

Madžarska, 2018, dcp, 94:00

V angleščini s slovenskimi podnapisi

 

Slavni psihoterapevt Ruben Brandt se hoče znebiti hudih nočnih mor in verjame, da se bo to zgodilo, ko iz svetovno znanih muzejev in zasebnih zbirk ukrade 13 slik. Ko udari njegova tatinska tolpa, v kateri so tudi štirje njegovi pacienti, niso varni niti največji: Louvre, Tate, Uffizi, Hermitage, MoMA.

»Zbiratelj« hitro postane najbolj iskani lopov. Gangsterji in lovci na glave ga zasledujejo po vsem svetu, nagrada na njegovo glavo pa se vztrajno približuje milijonu dolarjev. Skupina zavarovalnic za razrešitev primera najame zasebnega detektiva in vodilnega strokovnjaka za kraje umetnin Mika Kowalskega.

 

Predloga, režija in oblikovna zasnova: Milorad Krstić

Scenarij: Milorad Krstić, Radmila Roczkov

Direktorja fotografije, kamera: Milorad Krstić, László Marcell

Umetniški direktor, scenograf: Milorad Krstić

Izvirna glasba: Tibor Cári

Oblikovanje zvoka: Danijel Daka Milošević

Montaža: Milorad Krstić, László Marcell

Glasovi: Iván Kamarás (Ruben Brandt), Zalán Makranczi (Kowalski), Gabriella Hámori (Mimi)

Producenti: Péter Miskolczi, János Kurdy-Fehér, Milorad Krstić, Hermina Roczkov, Radmila Roczkov

Produkcija: Ruben Brandt Production

Distribucija: Hungarian National Film Found

 

Ruben Brandt – zbiratelj je fantazijski opus, ki združuje elemente trilerja, filma noir in akcijske pustolovščine. To je umetniški, ekspresivni avtorski film z izjemno vizualno podobo. Ne glede na to, od kod je Krstić črpal navdih – iz dram, fantazijskih filmov, akcijskih pustolovščin, filmov noir, trilerjev, celotnih filmov, posameznih prizorov ali zgolj likov –, je v film poskusil vključiti kar največ referenc, da bi se tako poklonil svojim najljubšim filmskim in umetniškim delom.

 

Film je zgrajen v dveh plasteh: prva je akcijska kriminalna zgodba, ki lahko nagovori širši krog gledalcev. Druga plast pa je časovno plutje po valovih umetniškega in filmskega sveta 20. stoletja: od Caravaggia do Picassa, od Einsteina do Hitchcocka ter od Elvisa do Rockyja; Ruben Brandt je pisana mešanica sodobnih in klasičnih umetniških del.

Kar zadeva mojo risbo v tem filmu, upam, da se bo ljudem zdela nenavadna in domišljijsko bogata. Če se navežem na Godarda, ki je rekel, da je fotografija resnica in film resnica, ki se ponovi 24-krat v sekundi, bi rekel, da je zame risba domišljija, animirani film pa domišljija, ki se ponovi 24-krat v sekundi.«

- Milorad Krstić

 

Nagrade (izbor):

- najboljši celovečerni film, Filmski festival Anim'est v Bukarešti, 2018

- nominacija za nagrado Variety Piazza Grande, Mednarodni filmski festival v Locarnu, 2018

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov