Samouni Road / La strada dei Samouni / Samouni Road

Samouni Road / La strada dei Samouni / Samouni Road

Stefano Savona

Italija, Francija, 2018, hd, 129:00

V arabščini s slovenskimi in angleškimi podnapisi.

 

 

Na podeželskem robu Gaze se majhna skupnost kmetovalcev, razširjena družina Samouni, pripravlja na poročno slavje. To bo prvo praznovanje po koncu zadnje vojne. Amal, Fuad, njuni bratje in sorodniki so ostali brez staršev, domov in oljčnih nasadov. Soseska, v kateri živijo, se obnavlja. Medtem ko zasajajo nova drevesa in orjejo polja, pa se spopadajo še z najtežjo nalogo: sestavljanjem in dojemanjem preteklosti. Film prek spominov teh mladih preživelih izriše poglobljen, večplasten portret družine in njene zgodovine v luči tragičnega dogodka, ki jo je nepovrnljivo spremenil.

 

Režija in fotografija: Stefano Savona

Scenarij: Stefano Savona, Léa Mysius, Penelope Bortoluzzi

Umetniški direktor animacije: Simone Massi

Animacija: Alessia Travaglini, Magda Guidi, Luca Di Sciullo, Virginia Mori, Mara Cerri

Zvok: Jean Mallet

Glasba: Giulia Tagliavia

Montaža: Luc Forveille

Producenti: Penelope Bortoluzzi, Marco Alessi, Cécile Lestrade

Produkcija: Dugong Films, Pico Films, Alter Ego, ARTE France Cinéma, Rai Cinema

Distribucija: Doc & Film International

 

Stefano Savona je po intimni kroniki vojne v Gazi leta 2008, kot jo je zabeležil v dokumentarnem filmu Cast Lead, hotel družini Samouni posvetiti še en film. Od samega začetka je vedel, da mora tokrat ustvariti nekaj drugačnega. Sprva je razmišljal o igranem filmu, potem pa se je pojavila ideja o animiranem. Omahoval je, dokler ni odkril dela Simoneja Massija.

 

Animirane sekvence rekonstruirajo spomine protagonistov. Ničesar si nismo izmislili, vsi animirani deli filma temeljijo na zgodbah in pričevanjih članov družine Samouni, vključno s sanjskimi prizori. V animiranih sekvencah sem hotel ubrati enak pristop kot v preostalem filmu: oživiti sosesko, ki je resnično obstajala, skupaj s karizmatičnimi člani družine, ki je umrla v pokolu. Zato je bilo zame absolutno nujno, da film natančno, skoraj »arheološko« rekonstruira hiše, mošejo, nasade – izgubljeni raj, kot so mi ga opisali protagonisti. Pomembno je bilo tudi, da so ti resnični liki v animiranih različicah prepoznavni in realistični.

- Stefano Savona

 

Nagrade (izbor):

- uradni izbor, program Štirinajst dni režiserjev, Cannes, 2018

- nagrada zlato oko, Filmski festival v Cannesu, 2018

- nominacija za nagrado documentaire extraordinaire, Mednarodni filmski festival v Bergnu, 2018

- nominacija za nagrado za najboljši film s področja človekovih pravic, Mednarodni festival dokumentarnega in kratkega filma Dokufest, 2018

 

Noč evropskega filma poteka ob podpori programa Ustvarjalna Evropa MEDIA in v partnerstvu z mednarodnim kinematografskim združenjem Europa Cinemas.

 

Predvajanja

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov