Gloria Victoria

Théodore Ushev
( NFB )

Kanada , 2012, hd, 6'56''

Film se odvije na še tlečem pogorišču divjega 20. stoletja ob spremljavi navdihujoče »invazijske« teme Šostakovičeve Leningrajske simfonije (št. 7). Glasba, ki z motivi bolera spominja na vojaško koračnico, se prelije čez podobe bojišč in pokolov od Dresdna do Guernice, od španske državljanske vojne do Vojne zvezd. To je tako simfonija v službi vojaškega stroja, ki razvname množice, kot umetnost, ki žaluje za mrtvimi, izrazi svoj bes in poziva k miru.

 

Gloria Victoria je tretji film trilogije, ki se ukvarja z odnosom med umetnostjo in močjo. To je delo izjemno nadarjenega filmskega ustvarjalca in vsestranskega umetnika, mojstra kolaža in reciklaže, ki pričara vse od nadrealizma do Drakule in iz grozot razkosanih trupel prikliče kubistične tvorbe. Theodore Ushev z množico citatov, aluzij in referenc v imenu miru zrežira bobnečo nočno moro.

Predvajanja

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov