Sin bele kobile / Fehérlófia / Son of the White Mare

Marcell Jankovics

Madžarska , 1981, 35mm, 81'00''

Zgodba filma Sin bele kobile temelji na starodavnem ljudskem izročilu in je sestavljena iz pradavnih pripovedk Skitov, Hunov, Avarov in drugih nomadskih plemen, črpa pa tudi iz skupne zakladnice zgodb z vsega sveta. Osrednji lik je Fehérlófia (sin bele kobile), mož z nadnaravnimi močmi, ki se bojuje z zmaji in se srečuje z mitičnimi bitji iz časov pred našim. Sin bele kobile je dih jemajoč animirani film, ki navduši predvsem s svojo vizualno platjo – z bogatimi, živahnimi barvami v kombinaciji z žarečimi pasteli. Rezultat je sanjav kalejdoskop, sestavljen iz prečudovitih tonov.

Predloga za film je zgodba Lászla Aranyja.

 

Režija: Marcell Jankovics

Scenarij: Marcell Jankovics, László György, László Arany

Animacija: Edit Baksa, Marcell Jankovics, Edit Szalay, Csaba Szórády, János Uzsák, László Ujváry

Glasba: István Vajda

Montaža: Magda Hap

Glasovi: György Cserhalmi, Vera Pap, Gyula Szabó, Mari Szemes, Ferenc Szalma, Szabolcs Tóth

Producent: Román Kunz

Produkcija: Pannonia Film Studio

 

Jankovicseva inovativna mojstrovina je priredba prastarih legend starodavnih nomadskih ljudstev (kot so Huni, Avari in Madžari), zgodba pa se dotika tudi sodobne realnosti vojn 20. stoletja in s smogom nasičenih velemest. Delo v zgodovini animiranega filma zaseda posebno mesto: tako po vizualni upodobitvi kot po načinu pripovedovanja bi ga najbolje opisali kot abstraktno interpretacijo pravljic. Kot radikalen primer ornamentalnega sloga zgradi sanjski vizualni svet, ki se rojeva iz nenehne navzočnosti preobrazb, spreminjanja barv in ponavljajočih se podob strel, razbitin in mandal.

 

Nagrade (izbor):

- eden od 50 najboljših animirani filmov vseh časov, Los Angeles, 1984

Predvajanja

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov