Daleč stran

Hipnotičen, sanjav, surealističen - to je le nekaj pridevnikov, s katerimi ponavadi opisujejo celovečerec, ki nas v sklopu retrospektive Baltik na obisku čaka nocoj ob 19. ter znova v petek, ob 21. uri.

 

“Film je nastajal tri leta in pol. Odločil sem se, da ga razdelim na štiri poglavja. Tako sem bolj tekoče, bolj gladko prešel od kratkih filmov k celovečercu ter lažje strukturiral zgodbo in zbral sredstva. Zgodborisa ali scenarija nisem imel. To sem si lahko privoščil, ker nisem delal z ekipo,” je o filmu povedal avtor.

 

Po njegovih besedah so Away sooblikovali številni vplivi. Dolgi kadri so nastali po navdihu filmov, kot sta Jaz sem Kuba (1964) in Jaz pa tebi mamo (2001). Nanj so vplivale tudi televizijske serije, na primer Future Boy Conan, postapokaliptična znanstvenofantastična anime-serija legendarnega Hajaa Mijazakija iz leta 1978 kot izjemen primer izgradnje celovitega sveta. Potem so tu še skupine in glasbeniki kot Sigur Rós, Trent Reznor in Atticus Ross, Max Richter in Gustavo Santaolalla ter računalniški igri Journey in Shadow of the Colossus. Zilbalodis ima rad tudi knjige Harukija Murakamija.

 

 

Kot predfilm bomo predvajali kratko animacijo Priorotete, istega avtorja.

V procesu zagotavljanja najvišje kakovosti storitev vaše podatke upravljamo z največjo skrbnostjo in upoštevamo najvišje standarde, ki jih določajo evropske uredbe ter slovenska zakonodaja. Pravilnik o varstvu podatkov

Pravilnik o varstvu podatkov