17. Animateka se seli na SPLET!

13.11.2020

Kljub prizadevanjem in nepoboljšljivemu optimizmu festivalske ekipe Animateke, ki je do zadnjega verjela, da si bomo tudi letos raznovrstne, predvsem pa vrhunske animirane filmske izdelke iz vseh vetrov lahko ogledali na velikem platnu, smo se zaradi epidemiološke situacije odločili, da tokratno edicijo premaknemo na splet.

17. Animateka bo podaljšana in bo potekala med 30. novembrom in 9. decembrom na uporabnikom prijazni in preizkušeni platformi, ki nam ne omogoča le prikaza filmov, temveč tudi širšo festivalsko izkušnjo predavanj in diskusij AnimatekePRO, pogovorov z režiserji in raznoraznih dogodkov spremljevalnega programa, s katerim vam bomo popestrili gledalsko izkušnjo z domačega kavča.

Poskrbeli bomo, da bo festivalski duh Animateke, po katerem slovi, prisoten tudi na spletu, hkrati pa izkušnja spletne edicije odpira edinstveno priložnost decentralizacije festivala, ki bo tokrat razširjen onkraj Ljubljane in bo kot tak omogočal izkušnjo animiranih svetov gledalcem po vsej Sloveniji ter po celem svetu.

Festivalski trailer avtorjev Mateja Lavrenčiča in Matjaža Morausa Zdešara si lahko ogledate tule:

Del festivalskega programa – večino celovečernih animiranih filmov in retrospektivo Hrvaška na obisku – bomo zaradi omejitev avtorskih pravic in omejitev medija filmskega traku prikazali naslednje leto v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki, tako da se bo festival ob spremembi formata v decembru podaljšal tudi v fizični prostor.

Celoten program bomo objavili 16. novembra, do takrat pa vas vabimo, da na naši spletni strani odkrivate že objavljene sekcije programa.

Tokrat nam je festivalsko podobo pripravil Andrej Štular, mednarodno priznani  vsestranski ustvarjalec s področja ilustracije, stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije, filma ter oblikovanja lutk in scenografij, ki ima za seboj kopico razstav po vsem svetu in pet samostojnih stripovskih albumov. Njegova dela pogosto posegajo po reciklaži, v tem slogu pa se predstavlja tudi s podobo letošnje Animateke.

Vabimo vas tudi, da nas spremljate na naši Facebook in Instagram strani.