Josep

Josep

Kratka vsebina

Francija, Španija, 2020, 74’
V francoščini, katalonščini, španščini in angleščini z angleškimi in slovenskimi podnapisi

Februar 1939. Španski republikanci pred Francovo diktaturo bežijo v Francijo. Francoska vlada jih zapre v koncentracijska taborišča, kjer v slabih higienskih razmerah trpijo lakoto in žejo. V enem takih taborišč se spoprijateljita moža z nasprotnih strani bodeče žice. Eden je paznik, drugi je ilustrator Josep Bartolí (Barcelona, 1910–New York, 1995), ki se bori proti Francovemu režimu.

Režiser in umetniški direktor: Aurel
Scenarij: Jean-Louis Milesi
Montaža: Thomas Belair
Glasba: Sílvia Pérez Cruz
Oblikovanje zvoka: Nils Fauth
Glasovi: Sergi López, Valérie Lemercier, David Marsais, Gérard Hernandez, Bruno Solo, Sílvia Pérez Cruz, François Morel, Alain Cauchi, Thomas Vdb, Sophia Aram
Producenta: Serge Lalou, Jordi B. Oliva
Produkcija: Les Films d’Ici Méditerranée, Imagic Telecom, FRANCE 3 CINÉMA
Distribucija: The Party Film Sales

Ker film tematizira risbo, mi je povsem jasno, da bom uveljavil ne samo odločitev za animacijo, temveč tudi moč risbe, da v temelju neločljivo povežem vse vidike, česar s posnetkom nikoli ne bi mogel doseči. Črta bo v središču pripovedi. Celo barve bodo okleščene do najnujnejšega. Do absolutnega minimuma. Podpirale bodo risbo, vendar je ne bodo nadvladale ali parafrazirale.
- Aurel

S tem filmom želim prevprašati ideje pripadnosti, upora, pričevanja in seveda izseljenstva. Oboroženi upornik je tisti, ki fizično nasprotuje neznosnim razmeram, tudi za ceno lastnega življenja. Novinar je tisti, ki opazuje in mora obvarovati svoje življenje, da lahko priča. Bartolí je bil oboje. Ko orožje ni imelo več smisla, je vzel v roke svinčnik. Moja dedka sta vzela v roke orožje, ko je bilo to potrebno. Jaz bom s svojim svinčnikom povedal, kaj bi lahko bilo bolje.
- Aurel

Ko se prvič poglobiš v delo Josepa Bartolíja, kot sem se sam, te najbolj presune ostrina njegovih risb koncentracijskih taborišč. Ta ostrina me je močno pretresla in odločil sem se, da bom zgodbo zasnoval na teh risbah in tem pričevanju ...
- Jean-Louis Milesi (scenarist)

Nagrade in festivali (izbor):
- najboljši animirani film, nagrade césar 2021
- najboljši animirani celovečerni film, evropske filmske nagrade 2020
- najboljši animirani celovečerni film, nagrade días de cine 2021
- najboljši animirani film, nagrade Mednarodne zveze cinefilov 2021
- nagrada občinstva, MFF Atene 2020

Podatki o filmu

Režija: Aurel
Produkcija: Les Films d’Ici Méditerranée, Imagic Telecom, FRANCE 3 CINÉMA
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2020
Dolžina: 74’

Država: Francija, Španija