Tudi miši gredo v nebesa / Mysi patri do nebe / Even Mice Belong in Heaven (7+)

Tudi miši gredo v nebesa / Mysi patri do nebe / Even Mice Belong in Heaven (7+)

Kratka vsebina

Češka, Francija, Poljska, Slovaška, 2021, 86'
V češčini z angleškimi in slovenskimi podnapisi

Bojevita miška in plahi lisjaček se po nesrečnem pripetljaju nevede znajdeta v živalskih nebesih. V tem nenavadnem okolju morata pozabiti na svoje naravne nagone in na popotovanju po novem svetu združiti moči. Miška in lisjaček po številnih dogodivščinah in nepričakovanih prigodah naposled postaneta najboljša prijatelja.
Film Tudi miši gredo v nebesa govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu ter o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Pokaže nam, da je vse, kar se zdi že skoraj končano, lahko začetek nečesa novega, in da je mogoče premagati tudi na videz nepremagljive stvari.

Režija: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček
Scenarij: Alice Nellis, Richard Malatinský
Avtorica knjižne predloge: Iva Procházková
Umetniški direktorji: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček, Jan Kurka
Direktor fotografije: Radek Loukota
Montaža: Vladimír Barák
Glasba: Krzysztof A. Janczak
Glasovi: Marie Nonnenmacher, Vincent de Bouard, Jérôme Pauwels, Antoine Tomé, Boris Relhinger, David Krüger, Marie Bouvier, Benoît Allemane, Alexis Tomassian, Antonia de Rendinger, Patricia Marmoras, Loïc Guinguand
Producenti: Vladimír Lhoták, Alexandre Charlet, Grzegorz Wacławek, Jonathan Hazan
Produkcija: Fresh Films, Les Films du Cygne, Animoon, Cinemart production
Distributer sinhronizirane verzije v Sloveniji v 2022: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

Pri tej zgodbi mi je všeč, da govori o težavah, s katerimi se spopadajo vsi otroci, denimo o strahu. Otroci občutijo strah različno močno, a nihče se mu ne more izogniti. Pogosto sta tudi smrt in prijateljstvo temi, s katerima se srečamo že zelo zgodaj. Še ena pomembna tema so predsodki. Miška je vedno mislila, da so lisice hudobne in da se nikoli z nobeno ne bi mogla spoprijateljiti. Toda v tem vzporednem nebeškem svetu, v katerem se živali ne morejo več jesti med sabo in kjer so osvobojene svojih naravnih nagonov, miška odkrije, da ima z lisjačkom veliko skupnega, da so obema všeč iste stvari in da podobno razmišljata. Film govori o tem, da je včasih treba pretresti ustaljeni red, pa naj bo naravni ali ne.
- Denisa Grimmová

To je tudi film o ljubezni in samouresničitvi. Naša mala miška se trudi najti izgubljeno ljubezen, kakršno ji je izkazoval oče, preden ga je veliko prezgodaj pokončala hudobna lisica, zato se mora znebiti strahu. V tej preizkušnji ji pot prekriža še eno občutljivo bitje, lisjaček, ki prav tako išče ljubezen in bo naredil vse, da pridobi njeno zaupanje in postane njen prijatelj.
- Jan Bubeníček

Gre za pravo evropsko koprodukcijo. Občasno je film hkrati nastajal na osmih različnih lokacijah po Evropi. Snemanje je trajalo nekaj več kot 14 mesecev. Zgradili smo približno 80 kompletov kulis in izdelali več kot 100 lutk. Snemali smo na več različnih prizoriščih naenkrat, z osmimi animatorji, zato je bila to v organizacijskem in proračunskem smislu največja produkcija stop animacije v češki zgodovini.
- Vladimír Lhoták

Nagrade in festivali (izbor):
- posebna omemba žirije in nagrada občinstva, MFAF Anifilm 2021
- nagrada za animirani celovečerni film, Mednarodni filmski festival za otroško in mlado občinstvo SCHLiNGEL 2021
- zlata čaša za najboljši animirani film, MFF Šanghaj 2021
- izbor za sekcijo Obzorja, MFF Karlovi Vari 2021
- MFAF Annecy 2021

Podatki o filmu

Režija: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček
Produkcija: Vladimír Lhoták, Alexandre Charlet, Grzegorz Wacławek, Jonathan Hazan
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2021
Dolžina: 86'
Država: Češka, Francija, Poljska, Slovaška

V programu še: