Enakost spolov v animiranem filmu: Izobraževanje, produkcija in distribucija

Sodelujejo: Tina Smrekar (Finta, SI), Maja Gehrig (režiserka, CH), Luce Grosjean (MIYU, FR), Matea Milić (Animafest Zagreb, HR)

Moderatorka: Urška Jež, producentka (SI)

Uvodni pozdrav: Ines Kežman, Motovila (CED Slovenia)

Prepoznavanje, analiza in sprememba diskriminatornih struktur, ki ohranjajo in krepijo diskriminacijo in neenakost v kulturnem in kreativnem sektorju, so predpogoji za doseganje potrebnih sistemskih sprememb. Na okrogli mizi bodo gostje Tina Smrekar, Matea Milić, Luce Grosjean in Maja Gehrig osvetlile različne oblike neenakosti v svetu animiranega filma, od izobraževanja in produkcijskih pogojev med nastajanjem filmov do praks in samoumevnosti, ki vladajo distribuciji. 

Urška Jež je diplomirana kulturologinja in magistrica menedžmenta NVO. Z Društvom Mesto žensk sodeluje od leta 2006, od 2014 kot izvršna producentka. Pred tem je bila koordinatorica društva Asociacija in producentka Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Je tudi soavtorica pedagoških gradiv #VsakDan8Marec, ki jih vsako leto pripravlja Mesto žensk, in članica delovne skupine, ki je oblikovala Smernice za enakost spolov v kulturi.

Producentka za animirani film, koordinatorica kulturnih in izobraževalnih projektov, vizualna umetnica. Tina Smrekar je soustanoviteljica studia Finta, kjer sta s Špelo Čadež soproducirali več njenih animiranih filmov. Od leta 2015 je članica odbora Društva slovenskega animiranega filma, od leta 2018 pa ambasadorka nagrad emile za animirani film. Magistrirala je iz fotografije na Akademiji za likovno umetnost v Leipzigu in diplomirala iz produktnega oblikovanja na ALUO UL v Ljubljani. Že vrsto let redno sodeluje z Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici, kjer mladim avtorjem pomaga napredovati na različnih področjih.

Maja Gehrig je animatorka in visokošolska učiteljica iz Züricha. V letih 1999–2000 je na Šoli za umetnost in oblikovanje v Zürichu zaključila osnovni program oblikovanja. Nato je dve leti študirala medijsko umetnost na Univerzi za uporabne znanosti v mestu Aarau, temu pa je sledila praksa v animacijskem studiu Eesti Joonisfilm v Talinu. Med letoma 2003 in 2005 je na Univerzi za uporabne znanosti in umetnosti v Luzernu diplomirala iz animacije. V svojih kratkih animiranih filmih, ki so ji prinesli mednarodno priznanje, uporablja širok nabor tehnik. Z najnovejšim delom Average Happiness je osvojila več nagrad na različnih festivalih ter nagrado za najboljši švicarski animirani film leta 2020. Poleg ustvarjanja lastnih filmov poučuje v dodiplomskem programu animacije na Univerzi za uporabne znanosti in umetnosti v Luzernu. Skupaj z Eliejem Chapuisom predsedujeta švicarski sekciji združenja ASIFA (GSFA).

Luce Grosjean je leta 2014 ustanovila distribucijsko podjetje Sève Films, katerega poslanstvo je promocija študentskih filmov na festivalih animiranega filma ter mladih nadarjenih režiserjev. Leta 2017 je z Miyu Productions zasnovala podjetje Miyu Distribution, ki se ukvarja s festivalsko distribucijo in mednarodno prodajo. V letu 2018 so bili izjemno uspešni: med filmi, ki jih je distribuirala Luce, so bili nominiranca za oskarja Negativni prostor in Garden Party, dobitnik kristala v Annecyju Bloeistraat 11 ter film Po čike grem, ki je bil nagrajen v Locarnu.

Matea Milić (1980, Zagreb) je diplomirala iz umetnostne zgodovine ter slovaškega jezika in literature na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Od leta 2012 dela v produkcijski hiši Hulahop, kjer je sodelovala pri nastajanju in distribuciji različnih dokumentarnih in igranih filmov (Nije ti život pjesma Havaja, Lijepo mi je s tobom, znaš, Dnevnik Diane Budisavljević, Betonski spavači) ter distribuciji animiranih celovečernih filmov. Od leta 2015 je producentka festivala animiranega filma Animafest v Zagrebu. Sodelovala je v žirijah in selekcijskih komisijah različnih festivalov na Hrvaškem in po svetu, zdaj pa koordinira tudi mednarodno mrežo festivalov animiranega filma CEE Animation Festival Network.

Dogodek je nastal v sodelovanju z Mestom žensk in Motovilo (CED Slovenia) ter je del CEE Animation Experience @AnimatekaPRO.

1 decembra @ 13:30
13:30 (1h)

Stara mestna elektrarna