Otok / The Island

Kratka vsebina

Prepustite se glasbeni reinterpretaciji mita o Robinsonu Crusoeju: križancu med Malim princem in Monty Pythonom.
Robinson je zdravnik in prostovoljno živi na osamelem otoku, ki doživi invazijo migrantov, nevladnikov in obalne straže. Nekega dne reši Petka, brodolomca, edinega preživelega z nelegalne ladje beguncev. Bivanje na otoku mu ponudi vrsto nenavadnih dogodkov in srečanj z nenavadnimi bitji. Film skozi vizualno poezijo in simboliko govori o aktualnih dogodkih v svetu, kjer vsak išče svoj raj.

Leta 2019, malo pred začetkom razvoja filma Otok, sem se na festivalu Sundance, kjer sem predstavljala kratki film Telefonski klic, udeležila konference o manjšinah. Spomnim se, da nam je Tabitha Jackson (direktorica Sundancea) položila na srce, naj se vračamo k zgodbam, ki so se zapisale v kolektivni spomin kot kolonialne, a tokrat s pravilnega zornega kota.
Pomislila sem na zgodbo o Robinsonu Crusoeju in [...] dobila idejo za muzikal z novim Robinsonom, ki je dobronameren zdravnik, in Petkom iz današnjega časa – beguncem – na otoku naše sodobne resničnosti, v kateri svet propada.

Hotela sem, da resničnost filma deluje potopitveno, zato smo prostor ustvarili v treh dimenzijah in v programu Houdini razvili tekoče elemente – morje, oblake. V skladu s konceptom se tisto, kar je izdelal človek, ne vklaplja v naravo, zato imajo plastika, kovina in tekstil posebno teksturo. Enako teksturo smo uporabili tudi za oblačila likov, ki so dvodimenzionalni.
Po mojem konceptu je naslikano samo tisto, kar je ustvarila narava.
- Anca Damian

Nagrade in festivali (izbor):
- nominacija za kristal za najboljši celovečerni film, MFAF Annecy 2022
- nominacija za najboljši celovečerni film v mednarodni kategoriji, FAF Anima – Bruselj AFF 2022
- nominacija za najboljši animirani celovečerni film, MFA Ottawa 2022
- nominacija za nagrado VPRO big screen, MFF Rotterdam 2022
- nominacija za najboljši celovečerni film, MFF Transilvanija 2022

Podatki o filmu

Režija: Anca Damian
Produkcija: Aparte Film
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2021
Dolžina: 85'00''
Država: Romunija, Francija, Belgija