Vojna s samorogi / Unicorn Wars

Kratka vsebina

Vojska medvedkov indoktrinira mlade nabornike za vojno proti samorogom, ki ogrožajo njihovo preživetje. Brata Blueyja in Tubbyja s skupino neizkušenih novincev pošljejo na nevarno misijo reševanja čarobnega gozda. Bodo kos izzivu?
Film, v katerem se srečata Apokalipsa zdaj in Bambi, je protivojna basen z okoljskim pridihom, ki govori o starodavni vojni med vojsko medvedkov in samorogi.

Vojna s samorogi je videti kot basen ali pravljica, vendar je v resnici antibasen. Zgodba nima nauka – gre torej za temačno basen za odrasle s sodobnim narativnim slogom in jezikom. Kontrast med formo in vsebino je očiten. Liki so ljubki in otroški, njihove težave pa so kompleksne in sodobne. Pri delu rad uporabljam antropomorfne živali in univerzalne simbole, ki ne pripadajo specifičnemu času ali kraju – simbole, ki jih lahko uporabljajo vse kulture. Hotel sem, da se te ljubke, prikupne živali vedejo nepričakovano.
- Alberto Vázquez

Teksture ozadij in likov so tipične za ilustracijo na papir. Packe in madeži, nepravilne črte in potegi s čopičem dajejo bolj ekspresiven rezultat, ki je bliže klasični ilustraciji v akvarelu ali svetu knjižne ilustracije, iz katerega izhajam.
Tudi barve služijo ekspresivnim, simboličnim in narativnim namenom. Kot umetniški direktor želim, da se barve razvijajo z zgodbo. Nočem, da so dekorativne ali naturalistične, temveč da same pripovedujejo zgodbo. To je zelo očitno pri spreminjanju čarobnega gozda, ki sam postane lik ter se razvija vzporedno z zgodbo in s tem, kar liki občutijo.
- Alberto Vázquez

Nagrade in festivali (izbor):
- nominacija za kristal za najboljši celovečerni film, MFAF Annecy 2022
- nominacija za najboljši celovečerni animirani film, MFA Ottawa 2022
- nominacija za najboljši mednarodni celovečerni film, MFF Guanajuato 2022
- nominacija za najboljši film, Katalonski MFF Sitges 2022
- uradni izbor, MFAF Fantoche 2022
- uradni izbor, MFF Melbourne 2022

Podatki o filmu

Režija: Alberto Vázquez
Produkcija: Abano Producións, Uniko Estudio Creativo, Schmuby Productions, Autour de Minuit
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2022
Dolžina: 92'00''
Država: Francija, Španija