Fokus na francosko animacijo – Bonjour Animateka!

22.11.2022

Bonjour Animateka!

Fokus na francosko animacijo je ambiciozen načrt. Nekoliko spominja na organizacijo pomembne družinske večerje: nikogar ne smeš pozabiti, za isto mizo ne smeš posaditi ljudi, ki so se že kdaj sprli, poskrbeti moraš, da so vsi zadovoljni s svojim sedežem in se imajo lepo.

Za to véliko srečanje so se združile moči in pripravile meni »à la carte«, ki za pokušino ponuja drobne, a raznovrstne grižljaje del v razponu od pionirjev do sodobnih ustvarjalcev.

 

Za začetek je Jean-Baptiste Garnero v imenu CNC šel na lov za zakladi v oceanu filmskih arhivov ter pripravil pogled v zgodovino. Skuhal je dva programa, v katerih je zmešal ne samo dela pokojnih ustvarjalcev, kot so Cohl, Reynaud, Grimault, Parker in Alexeieff, Kamler in Laloux, temveč tudi Laguionieja, De Wita, Florence Miailhe in Ughetta. Tudi če odmislimo slavna imena, pričujoči izbor izkazuje vso virtuoznost teh zgodnjih talentov.

 

Za predjedjo pride glavna jed, ki je ne gre zamuditi in jo je vredno užiti na velikem platnu! To je avantgardna mojstrovina Divji planet Renéja Lalouxa.

 

Za svežo prilogo je direktorica slovite šole La Poudriere Annick Tenninge nabrala sadeže, ki so jih mlada drevesa obrodila v zadnjih dvajsetih pomladih. Oglejte si zgodnja dela danes slavnih režiserjev, kot so Benjamin Renner, Mor Israeli in Olga Pärn.

Nato se sprehodite po samopostrežni ponudbi kratkih filmov iz prvega desetletja tega tisočletja, v kateri so dela Rosta, Bruna Colleta, Céline Devaux in Clauda Barrasa. Za vsak okus se bo kaj našlo …

 

In ker najmlajši vedno zaslužijo posebne priboljške, je Clémence Bragard za konec spekla dva programa za vse sladkosnedne. Tri TV-specialke vam predstavljajo junakinje sodobnega časa, medtem ko pisana mešanica kratkih filmov vabi otroke, da v delih Emmanuelle Gorgiard, Hélène Ducrocq in Héloïse Ferlay okusijo plemenite človeške vrednote.

 

Poslastico za vse nenasitne pa je pripravil kurator festivala v Annecyju Sebastien Sperer, ki se je podal na lov za čudaškimi zvermi v temačne gozdove animacije in namešal krepak zvarek WTF – če imate občutljiv želodec, ne priporočamo!

 

Ustvarjalci so v Franciji vedno našli deželo, ki je podpirala njihova prizadevanja v okviru javnih laboratorijev, rezidenc, produkcijskih studiev ali delavnic. Ti se večinoma financirajo iz stabilnega sistema javnih sredstev, ki jih zagotavljajo CNC, televizije, regionalni in lokalni odbori.

 

Francija po produkciji animiranega filma že več let ponosno ohranja tretje mesto na svetu. Zasluga za to gre mnoštvu ljudi in podjetij, ki delujejo na tem področju ustvarjanja. Celotni razpon del, od celovečercev in televizijskih serij do kratkih filmov in naročenih projektov, prispeva k vplivu te države na mednarodni ravni.

 

Nekateri bodo v tem fokusu zaznali »francoski pridih«: likovni ali pripovedni slog, ki povezuje vse filme. Spet drugi pa bodo našli nabor različnih glasov, pogledov, načinov pripovedovanja, ritmov in likovnih slogov, zaradi katerih je francoska animacija tako živahno ustvarjalno igrišče.

 

Clémence Bragard, neodvisna filmska kuratorica

 

Celoten program fokusa na francosko animacijo najdete na:

https://www.animateka.si/2022/filmski-program/