Odprte so prijave 19. Animateke!

13.10.2022

19. edicija festivala poziva avtorje kratkih animiranih filmov k prijavam v Glavni tekmovalni program (kratki animirani filmi iz srednje, južne in vzhodne Evrope), Slonov tekmovalni program (mednarodni program kratkih animiranih filmov za otroke) in Tekmovalni program Mladi talenti Evrope (kratki študentski animirani filmi).

Filme lahko tudi letos prijavite kar prek spleta. Na tej povezavi vas čaka prijavni obrazec.

Pravilnik je na voljo tu.

Rok za prijavo del je 5. avgust 2022.

 

Že tradicionalno se Animateka ob odprtju prijav odene v novo festivalsko podobo! Tokrat nam jo je pripravil francoski umetnik Boris Labbé.

Boris Labbé se je rodil leta 1987 v Franciji. Živi in dela na jugozahodu Francije. Za delo Borisa Labbéja je značilna hibridizacija, ki združuje uporabo tehnik digitalne gibljive slike s tehnikami, značilnimi za animirani film. Ta pristop, na meji med tradicijo in inovativnostjo, oblikuje izviren in živahen jezik, nagnjen k improvizaciji in preračunavanju verjetnosti, ki prevprašuje probleme reprezentacije, razmerja med slikarstvom in kinom, med glasbo in plesom, med telesom in živalmi, rastlinami in minerali. Delo Borisa Labbéja je filmska umetnost raznolikosti. Ponavljanje, reprezentacija, kolaži, vzorci, metamorfoze, večno gibanje, pa tudi nenehno citiranje umetnostne zgodovine, literature in filozofije, so postali bistveni izvori njegovega avdiovizualnega jezika.

Njegovi filmi in video instalacije so prejeli okoli petdeset nagrad in priznanj po vsem svetu. Njegov kratki film Padec je bil izbran v posebni sekciji na 57. Tednu kritike na festivalu v Cannesu.

O letošnji podobi pa pravi:

»Podoba je nastala po navdihu animacijskega projekta Docile Bodies, ki ga bom morda nekoč razvil. Gre za nekakšno metaforično vizijo, v kateri je družbo mogoče razumeti kot nenavaden premikajoči se grad, kot ogromne pisane statve, kjer se ljudje kot vozli v mreži odzivajo na šifre, jezik ali abstraktne vzorce. Morda je mogoče razumeti življenje kot tkanje …«

Več o Labbéjevi ustvarjalnosti si lahko preberete na njegovi spletni strani: https://www.borislabbe.com/

Naj se odštevanje prične!