Predstavljamo: celovečerec Srebrna ptica in mavrična riba

28.11.2022

Srebrna ptica in mavrična riba je hvalnica družini in spominu, ki obnavlja družinsko zgodovino v širšem kontekstu zgodovine Kitajske. Film bomo prikazali dvakrat:
28.11. v Slovenski kinoteki ob 21:00
4.12. v Kinodvoru ob 21:00 – tej projekciji bo sledil pogovor z režiserjem preko spleta!

Lei Jiaqi se v zvočnem zapisu začne spominjati 50. let 20. stoletja, ko je bil star štiri leta. Njegovega očeta Leija Tinga pošljejo na podeželje, on pa ostane v mestu s sestrama in bolno mamo. Ko mama umre in se spremeni v srebrno ptico, očetu Tingu ne dovolijo, da bi z otroki ostal v mestu. Otroke pošljejo v sirotišnico, kjer se počutijo kot ptice v kletki. Medtem ko po državi vre, se mavrična riba spremeni v žensko, ki otrokom priskoči na pomoč.

Družina Lei, ujeta med polbogove in kolektivno norost v svetu propagandnih podob, nadrealističnih kolažev in pop arta, skuša preživeti viharna kitajska 50. in 60. leta. Srebrna ptica in mavrična riba je hvalnica družini in spominu, ki obnavlja družinsko zgodovino v širšem kontekstu zgodovine Kitajske.

Rekel bi, da je to esejistični film. O tej zvrsti bi lahko govorili od 60. let dalje in jo označili za tretjo pot med igranim in dokumentarnim filmom, ki avtorju omogoča, da se svobodneje izrazi z zvokom in sliko. Esejistični film ustvarjalca manj omejuje. Pri igranem filmu se denimo lahko soočamo z omejitvami pri igralcih ali proračunu, dokumentarec ima lahko časovne, snemalne ali etične omejitve. Esejistični film pa je bolj oseben in bolj samozadosten. Mislim torej, da se glede na klasifikacijo moj film uvršča v esejistično kinematografijo.
– Lei Lei

Nagrade in festivali (izbor):
– izbor za nagrado contrechamp, Annecy 2022
– tekmovalni program Young Cinema, MFF Hongkong 2022
– nominacija za nagrado občinstva, Leipzig DOK Festival 2022
– uradni tekmovalni program, MFA Ottawa 2022
– tekmovalni program Tiger, MFF Rotterdam 2022

Napovednik: