Razstava Borisa Labbéja: Padec, risbe

25.11.2022

Kinodvor.Galerija.
28. 11. 2022–31. 1. 2023
Odprtje razstave: 28. 11. 2022, 22.00

Boris Labbé je leta 2018 režiral kratki film Padec, ki je njegovemu grafičnemu in filmskemu raziskovanju z dramatičnim registrom in mučnim vzdušjem dal bolj monumentalno razsežnost.

Film, ki so ga navdihnili Dante, Bosch, Brueghel, Botticelli in Goya, orisuje stvarjenje pekla. V animaciji, ki jo sestavlja 3.500 skeniranih in digitalno zmontiranih risb v tušu in akvarelu, prehajamo od enega migetajočega prizora do drugega. Temelji na ponavljajočih se motivih rastlin, živali, ljudi in pošasti v nenehnem gibanju.

Razstava postavlja na ogled izbor risb, ustvarjenih za animirane sekvence filma, sličico za sličico, risbo za risbo. Prikaže grafično igro oblik in barv, ki se razvija na avtorjevi poti po sledi njegovih navdihov. Razstava je kot »negativ« filmskega dela: v nasprotju s filmom so risbe na beli podlagi svetle, nežne, občutljive in majhne.

 

***

Boris Labbé, nekdanji študent Šole za animirani film v Angoulêmu, je avtor del, ki so bila prikazana na razstavah sodobne umetnosti, mednarodnih filmskih festivalih in avdiovizualnih koncertih po vsem svetu. Zanje je prejel več kot petdeset nagrad, med drugim veliko nagrado na festivalu Animafest v Zagrebu ter zlato nagrado nike na festivalu Ars Electronica. Trenutno razvija projekt navidezne resničnosti (Mono no aware, Sacrebleu Productions) in pripravlja scenografijo za video (Glass House, produkcija Ensemble Cairn).