Znan je filmski program 19. Animateke!

12.11.2022

Prišel je del leta, ko se filmski projektorji ne ustavijo in na filmska platna v festivalskem ritmu projicirajo analogne in digitalne podobe. Prišel je čas za praznik umetnosti animiranega filma. Kot vsako leto, vam Animateka prinaša jagodni izbor avtorske produkcije iz celega sveta. Festival vsako leto obišče preko 200 avtoric in avtorjev, med vsemi pa smo najbolj ponosni na avtorja likovne podobe festivala. Dela Borisa Labbéja so filmska umetnost raznolikosti. Ponavljanje, reprezentacija, kolaži, vzorci, metamorfoze, večno gibanje, pa tudi nenehno citiranje umetnostne zgodovine, literature in filozofije, so postali bistveni izvori njegovega avdiovizualnega jezika. Originalne risbe iz njegovega kratkega filma Padec bodo v času festivala na ogled v galeriji Kinodvora.

Celoten program si lahko pogledate tule: https://www.animateka.si/2022/filmski-program/ 

 

Ker v Tekmovalnem programu, programu Mladi talenti Evrope in Slonovem tekmovalnem programu na Animateki predstavljamo filme iz Srednje in Vzhodne Evrope, vam letos  v Svetovnem jagodnem izboru predstavimo najbolj inovativne, drzne in nagrajevane animirane dragulje, ki jih podpisujejo avtorice in avtorji iz Zahodne Evrope, obeh Amerik in Azije. Tu je še Kinotripov jagodni izbor, ki prinaša mladostno odštekan, družbeno-kritično nabrit in slogovno raznolik nabor osmih filmov. Kot vsako leto sta tu tudi Panorama in Študentska panorama, v katerih dobimo najboljši vpogled v trenutno stanje animacije v regiji. Nadaljujemo tudi s sekcijo Animirani dokumentarci, ki nudi možnost srečanja z zanimivimi zgodbami, ki jih klasični dokumentarec ne more prikazati.

 

 

Letošnja festivalska rdeča nit je francoski animirani film. V sodelovanju s festivalom v Annecyiju, s šolo La Poudrière, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko, si boste lahko ogledali arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij v programih Bonjour Animateka! Klasike iz arhiva I & II, Bonjour Animateka! Novo tisočletje ter dvema programoma Bonjour Animateka! Slon gre v Francijo za najmlajše. V sekciji Najboljši študentski filmi šole La Poudrière predstavljamo izbor študentskih del, enominutne filme in diplomske filme, ki so na omenjeni šoli za animacijo nastali med letoma 2001 in 2021. V iskanju dóma – Michelle in Uri Kranot pa bo predstavil umetnika Michelle In Url Kranot, ki delata skupaj že več kot 20 let in sta zaslovela s številnimi nagrajenimi kratkimi filmi.

Tudi dve polnočni projekciji za odrasle bosta v znamenju Francije: Kratki za odrasle — po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. Subverzivno, nezaslišano, mučno, kontroverzno – prepustite se posebni polnočni izkušnji programov, ki prinašata najbolj odbite kratke filme ta hip!

V okviru fokusa na francoski animirani film bo predvajana tudi francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 z zloveščo, hladno nadrealistično animacijo, Divji planet Renéja Lalouxa.

 

Kot vsako leto bomo Odprtje Animateke obeležili s filmskim programom po izboru festivalske žirije, za najmlajše pa s posebnim programom ob Odprtju družinskega programa Slon. Nadaljujemo tudi s sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko – Zeleni slon, letošnja novost za najmlajše pa so Slonove TV specialke, kratke animirane dogodivščine, ki jih bomo na festivalu lahko videli na vellko večjem platnu, kot smo vajeni. Prav posebna je tudi sekcija Za smejat smešni, sekcija polna humorja po izboru kuratorja Chrisa Robinsona.

 

Vsako leto na Animateki poskrbimo tudi za ekskluziven izbor celovečernih avtorskih animiranih filmov. Množica severov je težko pričakovani celovečerni prvenec mojstra animacije Kojija Yamamure. Yamamura pod vtisom potresa na Japonskem leta 2011 z značilno ročno animacijo in brez dialogov slika svoj eksistencialni tok misli in fragmentirane spomine. Vojna s samorogi je animirana pripoved z močnim protivojnim sporočilom. Alberto Vásquez z barvitimi, pogosto brutalnimi podobami prikaže zgodbo o vojni med vojsko malih medvedov in samorogi ter tako razmišlja o izvoru zla. Film Otok Ance Damian je animirana predelava mita o Robinsonu Crusoeju. Robinson, ki prostovoljno živi na osamelem otoku, nekega dne reši edinega preživelega iz ladje beguncev, kasneje pa naleti še na kriminalce, obmejno policijo in morske deklice. Film se z vizualno poezijo in simboliko sooča z aktualnimi dogodki v svetu, kjer vsak išče svoj raj. Alain Ughetto v Psom in Italijanom vstop prepovedan, celovečerni animirani pripovedi o italijanskih migracijah v prvi polovici dvajsetega stoletja, z očarljivo stop animacijo težko družinsko zgodovino prikaže na igriv način ter hkrati nudi pomembne premisleke o migracijah danes. Junakinjo iz celovečerca Signe Baumane Moja romanca z zakonom že od malih nog prepričujejo, da bo ljubezen rešila vse njene težave, če bo le sledila družbenim pričakovanjem glede tega, kako naj se kot deklica vede. Ko odrašča, se ji s tem konceptom ljubezni nekaj ne zdi v redu: bolj ko se poskuša prilagoditi, bolj v njej raste upor. Skozi intervjuje s svojim očetom in dedkom se Lei Lei v animiranem filmu Srebrna ptica in mavrična riba ozre na tragično družinsko preteklost, ki jo je zaznamovala kitajska kulturna revolucija. V filmu, ki ga napajajo pop art in propagandne podobe, se loti izgradnje in dekonstrukcije arhivov lastnih spominov iz otroštva. Tu je še Nayola Joséjqa Miguela Ribeira, ki v prepletu preteklosti in sedanjosti spremlja tri generacije žensk v 25-letni državljanski vojni v Angoli.

 

Za najmlajše smo izbrali čudovit brazilski Perlimps. Alê Abreu, avtor svetovne uspešnice Deček in svet v novem filmu spremlja skrivna agenta, odposlana v Začarani gozd, kjer odkrijeta, da sta na isti misiji: rešiti svoji kraljestvi pred strašnimi velikani, ki so obkrožili njihov gozd. Pustolovska pravljica nas bo popeljala na pot iskanja še zadnjega upanja za mir na zemlji.