Danes se začenja 20. Animateka!

27.11.2023

Danes se uradno začenja že 20. edicija mednarodnega festivala animiranega filma Animateka!

 

Jubilejno izdajo posvečamo spominu na prijatelja in kolega Paula Busha, ki se je letos mnogo prezgodaj poslovil od nas. Ob večernem odprtju Animateke se bomo z izbrano animacijo posvetili spominu na Paula Busha, predstavili pa bomo tudi letošnjo retrospektivo o zgodovini kolaža in si ogledali filmski program po izboru festivalske žirije.

Tudi letos smo izjemno ponosni na naše žirante in žirantke, portugalsko »animatorsko pesnico« Alexandro Ramires, južnoafriško mojstrico pripovedovanja zgodb z ogljem Naomi van Niekerk, avstrijko Nikki Schuster, umetnico »trajnostne animacije«, južnokorejsko zvezdnico avtorske animacije Dahee Jeong in programskega direktorja romunskega festivala Anim’est, Mihaija Mitrico.

Glavna žirija bo odločala o nagrajencih v sekciji Glavni tekmovalni program in VR tekmovalni program, študentka žirija v sekciji Mladi talenti Evrope, otroška žirija pa v sekciji Slonov tekmovalni program. Z veliko truda smo namreč izmed 625 prijavljenih kratkih animiranih filmov, med njimi 182 za Slonov tekmovalni program,  288 za Tekmovalni program Mladi talenti Evrope, 131 za Glavni tekmovalni program in 24 za VR tekmovalni program skrbno izbrali najboljše in jih razvrstili v štiri tekmovalne programe Animateke 2023.

Se vidimo na Animateki!

 

Z vami delimo video, ki smo ga pripravili ob 20. obletnici festivala;