Delavnica AFN Edu: Nabiranje idej

25. – 27. november 2023

Izobraževalni program mreže festivalov animiranega filma (AFN Edu) ponosno predstavlja drugo izvedbo delavnice za mlade profesionalce in študente animacije. Potekala bo v času 20. Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka v Ljubljani.
Intenzivno tridnevno delavnico bo vodil filmski ustvarjalec in umetnik Miloš Tomić, avtor nagrajenih animiranih filmov, kot sta Glasbeni dnevniki (2013) in Ta presneta očetova kamera! (2021). Delavnica bo obsegala predavanje mentorja, ustvarjalno skupinsko delo in vaje, kako iskati in najti navdih za vizualno pripovedništvo v vsakdanjih dogodkih in okolju.

AFN Edu je program dejavnosti, namenjen predvsem študentom animacije, katerega cilj je spodbujati mobilnost ter mednarodno sodelovanje in mreženje evropskih avtorjev na začetku poklicne poti. Pripravlja jih mreža festivalov animiranega filma, ki povezuje pet vodilnih festivalov animiranega filma iz srednje in vzhodne Evrope (regije CEE). Vsi festivali v mreži so posvečeni izključno avtorskemu animiranemu filmu za otroško in odraslo občinstvo.
Koordinator mreže je Svetovni festival animiranega filma Animafest Zagreb (Hrvaška), vanjo pa so vključeni še Mednarodni festival animiranega filma Anifilm (Češka), Mednarodni festival animacije Fest Anča (Slovaška), Mednarodni festival animiranega filma Animest (Romunija) in Mednarodni festival animiranega filma Animateka (Slovenija).
Med partnerji programa so tudi priznane šole animacije, kot so Akademija za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi (UMPRUM) (CZ), VŠMU Bratislava (SK), Akademija umetnosti Nova Gorica (SI), Nacionalna univerza za gledališče in film UNATC “I.L.Caragiale” v Bukarešti (RO) in Akademija za likovno umetnost Zagreb (HR).