Likovna akademija 1994 / 藝術學院 / Art College 1994

Likovna akademija 1994 / 藝術學院 / Art College 1994

Kratka vsebina

Skupina študentov Kitajske južne akademije za likovno umetnost se v 90. letih posveča študiju in pripravlja na vstop v svet. Kitajska se odpira Zahodu; študentsko življenje je preplet zaljubljenosti in prijateljstev, umetniškega raziskovanja, idealov in ambicij, ki jih rojevajo novi vplivi. Študenti, razpeti med tradicijo in sodobnost, se morajo odločiti, kaj želijo postati.

Likovno akademijo 1994 je režiral Liu Jian, profesor na Šoli za animacijo in igre Kitajske akademije umetnosti (CAA). Film je v produkciji skupine učiteljev in študentov nastajal pet let ter je pomemben ustvarjalni in pedagoški plod tradicije »neorealistične animacije«, značilne za CAA.
Edinstvena 2D ročna animacija vsebuje specifične kitajske elemente in estetiko. Režiser filma, profesor Liu, se je najprej izpopolnjeval v kitajskem slikarstvu, nato pa uporabil tehnike, ki jih je tam našel, na povsem inovativen način. Rezultat so prizori in liki, ki so nesporno avtentično kitajski in se po estetiki razlikujejo od ameriške ali japonske animacije.

Leta 2016 sem se vrnil na svojo matično univerzo. Odkar sem jo zapustil, je minilo že več kot 20 let. Vrsta novih, ličnih stavb iz jekla in betona je kot zid ločevala preteklost in sedanjost ter cepila moje spomine na dvoje. Takrat sem slišal, da me nekdo kliče. Obrnil sem se in videl svojega nekdanjega profesorja. Lase je imel že povsem bele. Ob njem sta bila dva mlada študenta, ki sta se smejala. Nenadoma me je zadela kruta realnost časa. Takrat se je v mojih mislih zasadilo seme tega filma. Po tistem sem postal profesor na CAA in dobil nove zamisli za Likovno akademijo 1994.
To ni nostalgičen film, temveč delo, ki opeva lepoto življenja in umetnosti v vsakem mladem človeku in vsaki mladi duši, skriti v starem človeku.
Rad bi, da bi bila to glasna in iskrena pesem, ki seže globoko v vsako mlado dušo ter slavi njen pogum in vitalnost.
- Liu Jian

Nagrade in festivali (izbor):
- nominacija za kristal za najboljši celovečerni film, MFAF Annecy 2023
- nominacija za zlatega medveda, MFF Berlin 2023
- nominacija za sydneyjsko filmsko nagrado, FF Sydney 2023
- nominacija za nagrado svobodni duh, MFF Varšava 2023

Podatki o filmu

Režija: Liu Jian
Produkcija: Nezha Bros. Pictures/Modern Sky Entertainmemt/China Academy of Art, School of Animation and Game
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2023
Dolžina: 118'
Država: Kitajska