Toni, Staša in čarobna luč / Tonda, Slávka a kouzelné světlo / Tony, Shelly and the Magic Light, 7+

Toni, Staša in čarobna luč / Tonda, Slávka a kouzelné světlo / Tony, Shelly and the Magic Light, 7+

Kratka vsebina

Enajstletni deček Toni ima posebno lastnost, s katero se je rodil – žari. Dneve preživlja doma, saj ga preveč zaščitniška starša ne pustita ven, da bi ga ubranila pred svetom. Pred božičem pa se v njihovo hišo priseli nenavadno dekle po imenu Staša in Toniju se svet obrne na glavo, saj prvič v življenju dobi pravo prijateljico. Staši razkaže fantazijski svet v svojem bunkerju iz blazin, ona pa mu pokaže svoj skrivni zaklad: čarobno svetilko. Z njeno svetlobo lahko rišeta osupljive slike in svetove, vidne samo njima. Skupaj se podata na pustolovščino, da bi našla izvor skrivnostnih pasov teme, ki se občasno priplazijo v hišo in iz nje srkajo svetlobo. Toni, Staša in čarobna luč je film o tem, kako je biti drugačen. Je zgodba o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi.

Film o Toniju in Staši je preprosta zgodba, ki se lahko zgodi komurkoli od nas, saj »zgolj« razkrije pravljično lepoto, ki se skriva v vsem, kar dobrega storimo za druge. Toni v filmu sprejme pomembno odločitev, zaradi katere sem ponosen nanj. In ne samo to. Obdan s čudovitimi doma izdelanimi predmeti, v magični svetlobi luči in pod budnim očesom kamere, nas popelje v čarobni svet domišljije. Nikdar ne smemo pozabiti, da vsak od nas v sebi nosi iskro svetlobe, naj bo še tako majhna, in ta zažari v vsej polnosti, kadarkoli pokažemo empatijo in strpnost do drugih ali jim ponudimo pomoč. Vsak od nas lahko postane junak kakšne izjemne zgodbe. Kot ljudje smo sposobni čarobnih dejanj, ne da bi se tega sploh zavedali. In hvaležen sem, da sem imel priložnost pokazati to čarobnost na velikem platnu.

Za svoj prvi celovečerec sem izbral tehniko stop animacije. Vse lutke smo posneli sličico za sličico, kar je vedno prava dogodivščina! Animacija je zame že od nekdaj čarobna. Kot otrok sem gledal stare animirane filme legendarnega češkoslovaškega avtorja in vizualnega umetnika Jiříja Trnke. Menim, da imajo lutke čarobno moč – ko se premaknejo, se oči zasvetijo tako otroku kot odraslemu gledalcu. Preprosto te začarajo! In animacija jim vdihne življenje. Lutke in scenografija, ki jih obdaja, so ustvarjene iz običajnih materialov, takšnih, ki so povsod okoli nas. Ko jih vidimo v filmu, v nas vzbudijo intimni občutek, da se zgodbe lahko dotaknemo.
- Filip Pošivač

Nagrade in festivali (izbor):
- nagrada žirije v sekciji Contrechamp, MFAF Annecy 2023
- posebna nagrada medijske hiše Clear Channel, FF Giffoni 2023
- MFAF Fantoche 2023, Švica
- FF Zlín 2023

Podatki o filmu

Režija: Filip Pošivač
Produkcija: Nutprodukcia
Festivalski program: Celovečerni animirani filmi
Leto: 2023
Dolžina: 82'
Država: Češka, Slovaška, Madžarska