Filmski program

Program_legenda

Tekmovalni program

Tekmovalni program

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.

Mladi talenti Evrope

Mladi talenti Evrope

Tekmovalni program, rezerviran za študentke in študente evropskih univerz. Ti se s svojimi filmi potegujejo za nagrado mladi talent, ki jo podeljujejo Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.

VR@Animateka

VR@Animateka

Animateka predstavlja svoj prvi tekmovalni program navidezne resničnosti, v katerem bo prikazan kuriran nabor nagrajenih potopitvenih izkušenj. Od popotovanja v misli očeta, ki ga je prizadela izguba govora, poetičnega raziskovanja življenja, spremljanja dečka, ki zbira glasove spominov, do podvodne odisejade pod vodstvom osamljenega rakca – prepustite se moči navidezne resničnosti.

Slonov tekmovalni program

Slonov tekmovalni program

Kratki animirani filmi, ki se potegujejo za nagrado otroške žirije za najboljši film v programu Slon. Izbor kratkih animiranih filmov, raznolikih po vsebini in tehniki, bo očaral otroke in starše. Programi so prilagojeni različnim starostnim skupinam, zato lahko tudi najmlajše brez skrbi prepustite podobam na velikem platnu.

Svetovni jagodni izbor

Svetovni jagodni izbor

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Panorama

Panorama

Panorama je program, v katerem dobimo najboljši vpogled v trenutno stanje animacije v regiji.

Študentska panorama

Študentska panorama

Študenti so prihodnost animacije. Hkrati so tudi najbolj inovativni in drzni ustvarjalci, ki se ne bojijo eksperimentiranja s tehnikami in temami svojih animacij. Panorama predstavlja raznolikost ustvarjalnosti evropskih študentov animacije.

Animirani dokumentarci

Animirani dokumentarci

Žanr animiranih dokumentarcev je že vrsto let vse bolj priljubljen, tako med avtorji kot gledalci. Avtorjem daje možnost, da prikažejo ali morda zakrijejo, kar je lažje prikazati ali zakriti z animacijo kot v klasičnem dokumentarcu. Gledalcu pa daje možnost srečanja z zanimivimi zgodbami, ki jih klasični dokumentarec ne more prikazati. Žanr, s katerim vsi pridobimo.

V neizbežnem trku – Zgodovina kolažne animacije

V neizbežnem trku – Zgodovina kolažne animacije

V neizbežnem trku je najobsežnejša retrospektiva kolažne animacije doslej. V večdelnem programu so predstavljeni pionirji (Robert Breer, Harry Smith, Stan Vanderbeek, Sandor Reisenbuchler, Terry Gilliam, Larry Jordan), sodobni mojstri (Lewis Klahr, Osbert Parker, Janie Geiser, Martha Colburn, Winston Hacking) ter nabor kratkotrajnih ekskurzov avtorjev, kot sta George Griffin in Theodore Ushev.

Posebne predstavitve

Posebne predstavitve

Celovečerni animirani film: Belo plastično nebo

Celovečerni animirani film: Belo plastično nebo

Leto 2123. Človeštvo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja naravnih virov lahko reši samo kupčija: vsak prebivalec se po dopolnjenem 50. letu spremeni v drevo. Ko Stefan izve, da se je njegova ljubljena žena Nora prostovoljno odločila predčasno podariti svoje telo, se poda na drzno pot, da bi jo rešil.
Belo plastično nebo je hibrid med igranim in animiranim filmom, pri čemer so animirane sekvence izdelane s tehniko rotoskopije, kar pomeni, da je skupina animatorjev ročno risala na posneti material.

Celovečerni animirani film: Kako sem preživel filmski festival v Pjongjangu 3D

Celovečerni animirani film: Kako sem preživel filmski festival v Pjongjangu 3D

Animirani dokumentarec popisuje osebno izkušnjo dokumentarista Martina Hansa Schmitta, ki se je leta 2018 udeležil Mednarodnega filmskega festivala v Pjongjangu. Popotniški film postopno razkriva, kako diktatura Kim Džong-una usmerja življenje in misli Severnokorejcev vse do najmanjše intimne podrobnosti in kako počasi začne vplivati tudi na režiserja, s tem pa čedalje bolj vzbuja vtis, da gledamo satiro iz resničnega življenja.

Celovečerni animirani film: Likovna akademija 1994

Celovečerni animirani film: Likovna akademija 1994

Skupina študentov Kitajske južne akademije za likovno umetnost se v 90. letih posveča študiju in pripravlja na vstop v svet. Kitajska se odpira Zahodu; študentsko življenje je preplet zaljubljenosti in prijateljstev, umetniškega raziskovanja, idealov in ambicij, ki jih rojevajo novi vplivi. Študenti, razpeti med tradicijo in sodobnost, se morajo odločiti, kaj želijo postati.

Celovečerni animirani film: Linda hoče piščanca!, 8+

Celovečerni animirani film: Linda hoče piščanca!, 8+

Paulette po krivici kaznuje hčerko Lindo. Da bi se ji odkupila, bi naredila prav vse – tudi piščanca s papriko, čeprav ne zna kuhati. Linda na vsak način hoče piščanca, kot ga je nekoč pripravil njen oče … Trgovine so zaradi stavke zaprte, a Paulette in Linde to nikakor ne ustavi. Pot po sledi piščanca, na katero povlečeta še »Lindino druščino«, nazadnje pa kar vso sosesko, ju vodi od kokošnjaka do tovornjaka z lubenicami, od zagnanega policista do alergičnega voznika tovornjaka, od babice do poplave. Linda pa se ne zaveda, da je piščanec, ki ga je takrat tako dobro pripravil njen oče, ključ do izgubljenega spomina … Mimogrede – zna kdo zaklati piščanca?

Celovečerni animirani film: Slepa vrba, speča ženska

Celovečerni animirani film: Slepa vrba, speča ženska

Tokio nekaj dni po potresu in cunamiju leta 2011. Kyoko, Komura in Katagiri skozi svet spominov, sanj in fantazij – v katerih se jim potresi prikazujejo kot zle vrbe, orjaški deževniki, skrivne zaobljube, skrivnostne škatle in mračen neskončni hodnik – na novo iščejo pot do samih sebe.

Celovečerni animirani film je nastal s priredbo kratkih zgodb Harukija Murakamija.

Celovečerni animirani film: Široko in Kraljestvo vetrov, 8+

Celovečerni animirani film: Široko in Kraljestvo vetrov, 8+

Agnès, soseda štiriletne Juliette in osemletne Karmen, piše otroške knjige, ki se dogajajo v domišljijskem svetu Kraljestva vetrov. Sestrici odkrijeta prehod, ki ju iz resničnosti pripelje v to skrivnostno vesolje. Tam se spremenita v mački in prebivalci kraljestva ju nasilno ločijo. Pokazati bosta morali veliko poguma in drznosti, da se spet združita. S pomočjo pevke Selme lahko navežeta stik s Širokom, gospodarjem vetrov in viharjev, ki pozna njuno pot nazaj domov. Toda o njem krožijo najstrašnejše zgodbe …

Celovečerni animirani film: Toni, Staša in čarobna luč, 7+

Celovečerni animirani film: Toni, Staša in čarobna luč, 7+

Enajstletni deček Toni ima posebno lastnost, s katero se je rodil – žari. Dneve preživlja doma, saj ga preveč zaščitniška starša ne pustita ven, da bi ga ubranila pred svetom. Pred božičem pa se v njihovo hišo priseli nenavadno dekle po imenu Staša in Toniju se svet obrne na glavo, saj prvič v življenju dobi pravo prijateljico. Staši razkaže fantazijski svet v svojem bunkerju iz blazin, ona pa mu pokaže svoj skrivni zaklad: čarobno svetilko. Z njeno svetlobo lahko rišeta osupljive slike in svetove, vidne samo njima. Skupaj se podata na pustolovščino, da bi našla izvor skrivnostnih pasov teme, ki se občasno priplazijo v hišo in iz nje srkajo svetlobo. Toni, Staša in čarobna luč je film o tem, kako je biti drugačen. Je zgodba o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi.