Kolektiv BAP: predavanje in program kratkih animiranih filmov

30.11.2023

Predavanje: BAP Collective

Govorci: Alexandra Ramirez, Vasco Sá, Laura Gonçalves

Slovenska kinoteka

1. 12. ob 12.30

BAP je nastal leta 2011 kot animacijski studio v okviru produkcijske hiše Bando à Parte. Leta 2018 se je osamosvojil in rodila se je zadruga za produkcijo animiranih filmov, sestavljena iz kolektiva režiserjev, animatorjev in mojstrov pripovedovanja, ki verjamejo v moč sodelovanja. V studiu so od ustanovitve ustvarili več avtorskih animiranih kratkih filmov, ki so s kakovostjo in umetniško širino prepričali domačo in mednarodno javnost.

 

***

 

Filmski program BAP: Mojstri pripovedovanja

Slovenska kinoteka

1.12. ob 17.00

Dolžina: 78′

 

Saje / Fuligem / Soot

Režija: David Doutel, Vasco Sá

Kratka vsebina:

Nekaj takega kot saje, ki jih prinese na zidove naše glave. Ne vidimo jih. Že spadajo tja.

 

Zvoki iz predalov / Das Gavetas Nascem Sons / Sounds from the Drawers

Režija: Vitor Hugo Rocha

Kratka vsebina:

Na začetku je bil predmet, zelo posebno skupinsko glasbilo z 42 predali, škatlami in drugimi kosi pohištva, od koder prihajajo zvoki – mehanski, neobvezni, mehki, hrupni in skrivnostni. Iz teh zvokov so se v vaji sinhronizacije rodile podobe, ne da bi se ob tem izgubili v hodnikih spominov, shranjenih v predalih.

 

Globok vdih / Alento / Deep Breath

Režija: Leonor Pacheco

Kratka vsebina:

Abstraktna oblika se v poznih nočnih urah trudi zaspati. Med prizadevanjem za ohranitev nadzora se ujame v začarani krog abstraktne norosti, pri čemer se vizualno in zvočno sprevrača v bizaren instinktivni konflikt med stiskanjem in raztezanjem.

 

Purpleboy

Režija: Alexandre Siqueira

Kratka vsebina:

Oscar je otrok, ki raste na vrtu svojih staršev. Njegovo telo se razvija pod zemljo, zato nihče ne pozna Oscarjevega biološkega spola, sam pa o sebi razmišlja kot o fantu. Ko vendarle pride iz tal, ugotovi, da ima dekliško telo. Bodo drugi po tem bolečem razkritju končno sprejeli njegovo želeno identiteto?

 

Garrano

Režija: David Doutel, Vasco Sá

Kratka vsebina:

Konj mora na žgočem soncu vleči težak voz; mladi Joel naleti na človeka, ki hoče požgati gozd.

 

Smetar / O Homem do Lixo / The Garbage Man

Režija: Laura Gonçalves

Kratka vsebina:

Družina, zbrana za mizo, se nekega vročega avgustovskega popoldneva spominja strica Botãa: kolonialne vojne in njegove selitve v Francijo, kjer je nato trideset let delal kot smetar.

 

Moon Mole

Režija: skupinsko delo

Kratka vsebina:

Radovedni krt raziskuje svet okoli sebe.

Film, ki so ga ustvarili dijaki zadnjega letnika srednje šole pod mentorstvom Laure Gonçalves, Alexandre Ramires, Dimitrija Mihajlovića in Leonor Pacheco.

 

Ana Morphose

Režija: João Rodrigues

Kratka vsebina:

Deklica med branjem zaspi. Ko zadrema, se začne fizični svet stapljati v nadomestno resničnost, kjer vsebina knjige povozi zakone fizike. Ana mora pobegniti, preden jo preplavi neobvladljiva količina natisnjenega znanja, ter najti svoj prostor v svetu, kjer nič ni tako, kot se zdi.

 

*** 

 

Alexandra Ramires deluje na področju animiranega filma od leta 2009. Leta 2013 se je v Portu pridružila animacijskemu studiu produkcijske hiše Bando à Parte, ki je pozneje postal samostojni Animacijski studio BAP z organizacijsko obliko zadruge; Ramires je ena od ustanovnih članic tega studia. Njena filmografija šteje več mednarodno nagrajenih filmov. Po kapljicah (2017), ki ga je ustvarila skupaj z Lauro Gonçalves, je njen prvi animirani film, Povezava (2020) pa prvo samostojno delo. Oba sta imela zelo uspešno nacionalno in mednarodno pot po festivalih, kot so Cannes, Toronto in Animafest Zagreb, pri čemer sta osvojila približno 50 nagrad.

Vasco Sá se je rodil leta 1979 v Portu. Njegova družina izvira iz hribovite regije na severu Portugalske in prvih osemnajst let življenja je preživel v krajih Trás-os-Montes (»za hribi«), potem pa se preselil v Porto, kjer je na umetniški akademiji (UCP) magistriral iz zvoka in slike. V tem okolju je spoznal Davida Doutela in z njim ustvaril več doma in mednarodno nagrajenih projektov. V njuni sorežiji so tako nastali kratki filmi The Shoemaker (2011, PT/ES), Saje (2014, PT), Augur (2018, PT/FR) in Garrano (PT/LT), njuno najnovejše delo. Od leta 2011 sodeluje s produkcijsko hišo Bando à Parte, kjer se je vključil v ekipo različnih avtorjev tako na produkcijskem kot umetniškem področju. Je eden od ustanoviteljev animacijskega studia BAP, kjer skupaj z Davidom Doutelom dela kot režiser in producent. Trenutno pripravljata svoj prvi animirani celovečerni film. Sá pred sabo rad vidi gore.

Laura Gonçalves je leta 2009 zaključila študij likovne umetnosti v Lizboni. Potem ko je pri več animiranih filmih sodelovala kot likovna umetnica z ustvarjanjem vmesnih sličic, se je vpisala na magistrski študij animacije Umetniške univerze Bournemouth, kjer je režirala svoj prvi animirani kratki film Three Weeks in December. Leta 2013 se je preselila v Porto, kjer je kot animatorka in slikarka sodelovala pri več filmih produkcijske hiše Bando à Parte. V letu 2016 je z Alexandro Ramires sorežirala animirani kratki film Po kapljicah, film Smetar pa je premiero doživel leta 2002. Z Alexandro Ramires zdaj ustvarjata animirani film Percebes, ki nastaja v produkciji animacijskega studia BAP (producenti so Alexandra Ramires, Laura Gonçalves, David Doutel in Vasco Sá), produkcijske zadruge, v kateri je ena od ustanovnih članic.