Objavljen je program 20. Animateke!

08.11.2023

Pobrskajte po naši spletni strani in najdite filme zase ali za vaše najmlajše!

Informacije o spremljevalnem programu in AnimatekiPRO sledijo kmalu!

Vstopnice v prodaji od 22. novembra dalje.

 

Z vami delimo uvodnik programskega direktorja festivala, Igorja Prassla.

 

20. Animateka – praznovanje animirane ustvarjalnosti

 

Festival Animateka letos praznuje častitljivo dvajsetletnico. Ko se ozrem nazaj, se zavem, da naša pot sploh ni bila preprosta; kar nekajkrat smo bili tik pred tem, da se festival potopi in poslovi. Vendar je zaradi neizmerne energije in entuziazma festivalske ekipe, pa tudi infrastrukturne in človeške podpore obeh soproducentov (Kinodvora in Slovenske kinoteke), uspešno prejadral vse nevihte in vsakič znova ladjo pripeljal v varen pristan. Tako vam tudi letos Animateka prinaša jagodni izbor animirane avtorske produkcije vsega sveta.

 

Jubilejno izdajo posvečamo spominu na prijatelja in kolega Paula Busha, ki se je letos mnogo prezgodaj poslovil od nas. Paul je bil leta 2016 naš žirant, lansko leto pa naš gost s svojim VR filmom Jaz, obzorje. Ostajajo nam njegovi filmi, da se bomo spominjali ustvarjalnega duha in genialnosti starega mornarja.

 

Festival leto za letom obišče rekordno število avtoric in avtorjev, med njimi pa smo najbolj ponosni na vsakoletne žirante in žirantke. Avtor likovne podobe letošnjega festivala je kultni italijanski animator in slikar Gianluigi Toccafondo, ki je s filmom Mala Rusija zmagal na prvi ediciji Animateke. Ob retrospektivi njegovih filmov ga bomo počastili še z razstavo v galeriji DLUL na Bregu in razstavo v dvorani Kinoteke, originalne risbe za letošnjo pestro festivalsko podobo pa bodo na ogled v galeriji Kinodvora. V čast nam je tudi, da bomo letos v žiriji gostili štiri zvezdnice svetovne avtorske animacije. Iz Portugalske prihaja »animatorska pesnica« Alexandra Ramires, članica kolektiva BAP iz Porta, ki se bo predstavil z retrospektivo in s predavanjem v sklopu platforme AnimatekaPRO. Iz Johannesburga, največjega mesta v Južni Afriki, prihaja Naomi van Niekerk, ki jo zaradi rabe tehnike animiranja z ogljem in pripovedovanja zgodb s socialno tematiko pogosto primerjajo z velikim Williamom Kentridgem; sam bi dejal, da je njegova sodobna naslednica. Nikki Schuster je Avstrijka, ki živi in dela v Berlinu. Sprva je ustvarjala v polju eksperimentalnega filma, zadnja leta pa razvija samosvoj način »trajnostne animacije«: potuje po urbanih delih sveta in gradi animirane potopise z recikliranjem najdenih predmetov. Ob predstavitvi svojih filmov bo v tednu pred festivalom vodila tudi Slonovo delavnico reciklirane animacije. Pred festivalom bo iz Južne Koreje priletela Dahee Jeong, ki bo v Novi Gorici vodila delavnico za študente. Tudi Dahee je samosvoja poetesa avtorske animacije, ki je osnove animiranja izpilila v času študija v Franciji. Njena dela so bila nagrajena na najpomembnejših festivalih; med drugimi je bil film Premiki prikazan v sekciji Štirinajst dni režiserjev na festivalu v Cannesu.

 

Ker v glavnem tekmovalnem programu na Animateki prikazujemo filme iz Srednje in Vzhodne Evrope, vam letos v Svetovnem jagodnem izboru predstavljamo najbolj inovativne, drzne in nagrajevane animirane dragulje, ki jih podpisujejo avtorice in avtorji iz Zahodne Evrope, obeh Amerik in Azije. Tradicionalno se oziramo tudi na bero animiranih dokumentarcev. Letošnja velika festivalska retrospektiva je posvečena filmom, narejenim v tehniki kolaža. Predvajali bomo dela pionirjev Stana Vanderbeeka, Larryja Jordana, Jana Lenice in Terryja Gilliama ter sodobnikov Lewisa Klahra (gost festivala), Stacey Steers, Daliborja Barića in mnogih drugih. Dve projekciji za odrasle z naslovom Creepy Animation Night sta nastali v sodelovanju s partnerskim festivalom Anim’est iz Bukarešte. Programski direktor romunskega festivala Mihai Mitrica bo tudi peti član letošnje žirije.

 

Vsako leto na Animateki poskrbimo tudi za ekskluziven izbor celovečernih avtorskih animiranih filmov. Letos bomo v Sloveniji premierno prikazali sedem animiranih celovečercev. Slepa vrba, speča ženska, celovečerni prvenec skladatelja, slikarja in filmskega avtorja Pierra Földesa, je odlična priredba kratkih zgodb slavnega japonskega pisatelja Harukija Murakamija. Madžarski ustvarjalni tandem Tibor Bánóczki in Sarolta Szabó je uspešno dokončal prvenec Belo plastično nebo, znanstvenofantastično epsko distopijo v tehniki rotoskopije. To izjemno ganljivo delo eko-fantastike se brezkompromisno sooči z vprašanjem podnebne apokalipse, ki ogroža življenje na Zemlji, zato ga razumljivo prežema melanholija tistih, ki se najbolj zavedajo, kako blizu je človeštvo izumrtju. Nemški režiser Martin Hans Schmitt je bil leta 2018 gost filmskega festivala v glavnem mestu Severne Koreje, to izkušnjo pa je prelil v 3D stereoskopski dokumentarno-animirani film Kako sem preživel filmski festival v Pjongjangu. V filmu kitajskega avtorja Liuja Jiana Likovna akademija 1994 bomo odpotovali v študentsko naselje likovne akademije v Hangdžovu in spremljali življenjske zgodbe mladih slikarjev, razpetih med tradicijo in sodobnost. Veliki zmagovalec letošnjega festivala v Annecyju, Linda hoče piščanca!, je celovečerec za mlade in stare. Režiserja Chiara Malta in Sébastien Laudenbach v njem pričarata edinstven vizualni čudež animiranih ročno naslikanih podob z živobarvnimi monokromatskimi liki in zgodbo, ki je omamna mešanica situacijske komedije, muzikala in družinske drame. Za najmlajše smo izbrali dva čudovita filma. Z nami bo češki režiser Filip Pošivač, ki bo predstavil svoj prvenec Toni, Staša in čarobna luč, lutkovno animirano pustolovščino o tem, kako je biti drugačen, o prijateljstvu in domišljiji, svetlobi in temi. Sedmi celovečerec, na katerega smo najbolj ponosni, bo v letu 2024 prišel tudi v slovenske kinematografe. Široko in Kraljestvo vetrov francoskega auteurja Benoîta Chieuxa je družinski pustolovski film, ki vas bo popeljal v odkrivanje novih svetov. Nadrealistična hipnotična dogodivščina, ki uživa v popotovanju po skrbno in domišljeno animiranem vesolju, bo prihodnje leto v sinhronizirani verziji prišla tudi v redno kinematografsko distribucijo.

 

Bogat filmski program dopolnjujejo strokovna predavanja in pogovori z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO: letos bodo v dopoldanskih urah potekali v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki. V novih razstavnih prostorih Kinoteke pa bomo prvič predstavili tekmovalni program XR filmov. Šest mednarodnih projektov (med njimi tudi prvi VR film slavnega japonskega animatorja Kojija Yamamure) bo tekmovalo za nagrado žirije, v dveh »čakalnicah« pa boste lahko spremljali dodatne vsebine, ki vas bodo popeljale v svet potopitvene umetnosti.

 

Igor Prassel