Okrogla miza: AFN: That’s What She Said

Slovenska kinoteka
Miklošičeva 28
1. 12. ob 14.00

Moderatorka: Kamila Dohnalova – producentka (Last Films, CZ; MAUR Film, CZ); festivalska producentka (Anifilm, CZ)
Gostje: Milanka Fabjančič (SI), Lea Vidaković (HR), Martina Meštrović (HR), Sofiia Melynik (UA)

Okrogla miza s koordinatorko programa AFN: That’s What She Said in avtoricami, prisotnimi na festivalu. Program prinaša skrbno izbran nabor izstopajočih kratkih avdiovizualnih del ženskih ustvarjalk ali tistih, ki se identificirajo kot ženske, iz zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm, ki so del mreže festivalov animiranega filma (AFN). Njihovi programski selektorji prepoznavajo moč žensk in opozarjajo na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma. Izbor obsega edinstvene zabavne, pa tudi temačne zgodbe, ustvarjene v različnih tehnikah animacije.

Kamila Dohnalová je neodvisna filmska režiserka iz Prage, ki vodi svojo produkcijsko hišo Last Films. Ta se posveča zgodbam, ki govorijo o aktualnih družbenih vprašanjih in razkrivajo skrivne plati vsakdanjega življenja. Pri več animiranih projektih sodeluje s produkcijsko hišo MAUR film. Diplomirala je na Karlovi univerzi in na FAMU, kjer je kot producentka sodelovala pri več kot dvajsetih filmih. Med temi sta tudi animirana črna komedija Happy End (2015), ki se je uvrstila v ožji izbor za oskarja in je premiero doživela v sekciji Štirinajst dni režiserjev v Cannesu, ter kratki igrani film Peacock (2015), ki je bil nagrajen na Sundanceu. Dohnalová je leta 2019 soustanovila produkcijsko hišo Silk Films, v okviru katere je producirala češko-francoski kratki film Figurant (2019) z Denisom Lavantom v glavni vlogi. Poleg produkcijskega dela trenutno vodi še strokovni program festivala Anifilm.

Milanka Fabjančič je akademska slikarka, ki ustvarja na področju ilustracije, oblikovanja in animacije. Njen profesionalni prvenec, kratki animirani film Liliana (2019, 2D), je prejel vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma in imel uspešno mednarodno festivalsko pot. Milanka je glavna animatorka francoske serije PASTISH (2022) in ilustratorka številnih priznanih in nagrajenih slovenskih knjig.

Lea Vidakovič je umetnica, ki deluje na področju animiranih instalacij, razširjenih medijskih praks in tradicionalne lutkovne animacije. Njeni raziskovalni interesi vključujejo fragmentirane pripovedi in pristope pripovedovanja zgodb za animirane instalacije in razširjeni film. Je diplomirana grafičarka in slikarka (Umetniška akademija Zagreb); ima diplomo iz animacije (HVO, Norveška); magisterij avdiovizualnih umetnosti (Kraljeva akademija umetnosti, Belgija); Doktorat iz študij animacije (NTU/ADM Singapur). Njena dela so bila prikazana na razstavah in več kot 200 festivalih animiranega filma, je prejemnica številnih umetniških in filmskih nagrad.

Martina Meštrović (1974) je leta 1998 diplomirala na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Sodelovala je na večih samostojnih in skupinskih razstavah. Leta 2004 se je pridružila umetniškemu kolektivu Kreativni sindikat, kjer deluje kot 2D in 3D scenografka, animatorka in režiserka. Živi in ​​dela v Zagrebu. Njen najnovejši kratki animirani film je Her Dress for The Final (2023).

Sofiia Melnyk je ukrajinska ilustratorka in animatorka. Leta 2018 je diplomirala na Inštitutu za animacijo na Filmakademie Baden-Württemberg in od takrat dela kot svobodna umetica. Ilustrirala je več knjig in ovitkov glasbenih albumov, delala kot animatorka, nadzornica animacije in oblikovalka kratkih filmov ter animiranih igranih in dokumentarnih filmov za TV in kino. Njeni lastni projekti imajo bolj dokumentarni pridih. Po začetku obsežne ruske invazije na Ukrajino Sofija pri svojem delu raziskuje to temo, sodeluje pri projektih, ki razlagajo ukrajinsko problematiko svetu in promovirajo ukrajinsko umetnost.

Koproducent dogodka je Motovila / Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji.