Okrogla miza in filmski program That’s What She Said

30.11.2023

Okrogla miza: AFN: That’s What She Said

Slovenska kinoteka

Miklošičeva 28

1.12. ob 14.00

 

Moderatorka: Kamila Dohnalova – producentka (Last Films, CZ; MAUR Film, CZ); festivalska producentka (Anifilm, CZ)

Gostje: Milanka Fabjančič (SI), Lea Vidaković (HR), Martina Meštrović (HR), Sofiia Melynik (UA)

 

Okrogla miza s koordinatorko programa AFN: That’s What She Said in avtoricami, prisotnimi na festivalu. Program prinaša skrbno izbran nabor izstopajočih kratkih avdiovizualnih del ženskih ustvarjalk ali tistih, ki se identificirajo kot ženske, iz zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm, ki so del mreže festivalov animiranega filma (AFN). Njihovi programski selektorji prepoznavajo moč žensk in opozarjajo na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma. Izbor obsega edinstvene zabavne, pa tudi temačne zgodbe, ustvarjene v različnih tehnikah animacije.

 

Več:  https://www.animateka.si/2023/okrogla-miza-afn/

 

***

Filmski program AFN predstavlja: That’s What She Said

Dolžina: 76′

Kinodvor

1.12. ob 19.00

 

Program prinaša skrbno izbran nabor izstopajočih kratkih avdiovizualnih del ženskih ustvarjalk ali tistih, ki se identificirajo kot ženske, iz zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm, ki so del mreže festivalov animiranega filma (AFN). Njihovi programski selektorji prepoznavajo moč žensk in opozarjajo na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma. Izbor obsega edinstvene zabavne, pa tudi temačne zgodbe, ustvarjene v različnih tehnikah animacije.

 

Nad oblaki / Felhők felett / Above the Clouds

Režija: Vivien Hárshegyi

Kratka vsebina:

Protagonistka se začenja zaljubljati v nekega fanta, česar se zaradi izkušenj s prvo ljubeznijo ustraši. Zato zbeži in val spominov jo ponese na namišljeno popotovanje, na katerem mora razvozlati svoje zmedene misli in občutja.

 

Mariupol. Sto noči / Маріуполь. Сто ночей / Mariupol. A Hundred Nights

Režija: Sofija Melnik

Kratka vsebina:

Zgodba o deklici, ki jo 24. februarja 2022 prebudi sirena in se trudi v gorečem mestu najti koga, ki je živ. Navdih za protagonistko je bila štiriletna Alice, ki je v prvih mesecih ruske invazije živela v blokiranem Mariupolu.

 

Obleka za finale / Haljina za finale / Her Dress for the Final

Režija: Martina Meštrović

Kratka vsebina:

Moja babica je nekoč pobarvala svojo poročno obleko na črno. Hotela je biti pokopana v njej.

 

Družinski portret / Obiteljski portret / The Family Portrait

Režija: Lea Vidaković

Kratka vsebina:

Ko se Avstro-Ogrska bliža propadu, Andrasa in njegovo hčer preseneti obisk Andrasovega nepredvidljivega brata Zoltana, ki ga spremlja njegova velika družina.

 

Neporavnani / Koniunkcja / Misaligned

Režija: Marta Magnuska

Kratka vsebina:

V sobi sta ženska in moški, v terariju ždi gekon, okoli žarnice krožijo muhe. Ko se ritem njihovih svetov stopnjuje, počasi odkrivamo vedno nove odvisnosti in analogije med njihovim delovanjem in opazovanimi elementi.

 

Čez črepinje / Přes střepy / Rising Above

Režija: Natálie Durchánková

Kratka vsebina:

Animirani dokumentarec, ki je nastal po resničnem pričevanju žrtve brutalnega spolnega napada ter njeni prehojeni poti do okrevanja in pomiritve.

 

Pes, kruh in cvetje jutrišnjega dne / Câine, pâine și florile de mâine / Dog, bread and the flowers from tomorrow

Režija: Mihaela Mîndru

Kratka vsebina:

Zakaj slovo od bližnjih, ki odidejo v posmrtno življenje, spremlja toliko običajev in pravil? Navade, ki spremljajo smrt v moldavski vasi, deklico povsem prevzamejo. Film sledi njenim mislim ob ljudskih običajih, ko se trudi razumeti, kaj se dogaja.

 

Hobotnica Banana Mišmaš / Octopus Banana Hotchpotch

Režija: Milanka Fabjančič

Kratka vsebina:

Iskrivo in živahno popotovanje skozi življenji najboljših prijateljic, duš dvojčič Mile in Mare, je pisana pustolovščina dveh različnih življenjskih poti, ki ju skozi desetletja bogati in napaja prijateljska ljubezen.

 

Dvom / Pochybnost / Doubt

Režija: Adela Križovenská

Kratka vsebina:

Kratki animirani esej, ki z nenarativnimi, abstraktnimi podobami govori o avtoričinih čustvenih težavah s kreativnostjo.