Vse novice

Odprte so prijave za 21. edicijo festivala Animateka!

21. edicija festivala poziva avtorje kratkih animiranih filmov k prijavam v Glavni tekmovalni program, Slonov tekmovalni program, Tekmovalni program Mladi talenti Evrope in Tekmovalni program VR@ANIMATEKA.

Znani Rise & Shine nagradi!

Druga izdaja Rise & Shine Animation Lab za mlade talente in njihove kratke filme je gostila 11 neverjetnih projektov. Med njimi sta bili včeraj podeljeni dve nagradi: zmagovalni projekt Rise&Shine 2023 in nagrada CEE Animation Forum 2024.

Zmagovalci 20. Animateke!

Razkrivamo, kdo so prejemniki letošnjih nagrad na že 20. Animateki v vseh štirih tekmovalnih programih. Koga so nagradile velika, študentska in slonova žirija in kateri filmi so najbolj navdušili občinstvo?

Spoznajte našo letošnjo veliko žirijo!

Spoznajte našo letošnjo veliko žirijo, ki odloča o nagrajencih glavnega tekmovalnega programa in VR tekmovalnega programa. Tudi letos smo izjemno ponosni na naše žirante in žirantke, portugalsko »animatorsko pesnico« Alexandro Ramires, južnoafriško mojstrico pripovedovanja zgodb z ogljem Naomi van Niekerk, avstrijko Nikki Schuster, umetnico »trajnostne animacije«, južnokorejsko zvezdnico avtorske animacije Dahee Jeong in programskega direktorja romunskega festivala Anim’est, Mihaija Mitrico.

Predstavitev projektov Rise & Shine na AnimatekiPRO

V soboto, 2.12.2023 bo v okviru AnimatekePRO potekala predstavitev animiranih projektov v nastajanju za mlade talente Rise & Shine. V sodelovanju s CEE Animation in Svetovnim festivalom animiranega filma Animafest Zagreb smo pripravili Rise & Shine, dvodelni dogodek za projekte v razvoju.

Okrogla miza in filmski program That’s What She Said

Program prinaša skrbno izbran nabor izstopajočih kratkih avdiovizualnih del ženskih ustvarjalk ali tistih, ki se identificirajo kot ženske, iz zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm, ki so del mreže festivalov animiranega filma (AFN).

Kolektiv BAP: predavanje in program kratkih animiranih filmov

BAP je nastal leta 2011 kot animacijski studio znotraj produkcijske hiše Bando à Parte. Leta 2018 se je osamosvojil in rodila se je zadruga za produkcijo animiranih filmov, sestavljena iz kolektiva režiserjev, animatorjev in mojstrov pripovedovanja, ki verjamejo v moč sodelovanja. Na Animateki v petek 1.12. predstavljajo svoj kolektiv na predavanju na AnimatekiPRO in s programom kratkih animiranih filmov.

Družinski vikend program Slon na Animateki

Konec tedna si rezervirajte za čudovite animirane filme za celo družino na Animateki. V dveh dneh se bo zvrstila kopica programov kratkih filmov in celovečercev za mlade in najmlajše, vključno s čisto prvim Slonovim filmskim maratonom.

Razstava Hobotnica banana mišmaš v Galeriji Kresija

Igriva razstava Hobotnica banana mišmaš obiskovalca popelje v zakulisje nastajanja istoimenskega animiranega filma avtorice Milanke Fabjančič. Hkrati je samostojno stoječa izkušnja, ki v razstavni prostor Galerije Kresija prenese osrednje občutje filma – sentimentalno in duhovito anatomijo prijateljskega odnosa med dvema ženskama, Milo in Maro.

Danes se začenja 20. Animateka!

Jubilejno izdajo posvečamo spominu na prijatelja in kolega Paula Busha, ki se je letos mnogo prezgodaj poslovil od nas. Ob večernem odprtju Animateke se bomo z izbrano animacijo posvetili spominu na Paula Busha, predstavili pa bomo tudi letošnjo retrospektivo o zgodovini kolaža in si ogledali filmski program po izboru festivalske žirije.

Z avtobusom na Animateko!

Na Animateko se lahko brezplačno pripeljete z avtobusi na rednih mestnih linijah LPP. Vstopnica za projekcijo na Animateki je na dan projekcije vaša LPP vstopnica za brezplačno vožnjo!

Keep Festive! x Animateka – varen prostor za vse

Animateka je del skupne pobude Keep Festive, ki se zavzema za prireditve brez nasilja in pomaga organizatorjem festivalov ustvarjati varnejši prostor za vse udeležence.

Animatečno ogrevanje: Uvod v retrospektivo kolažne animacije v Slovenski kinoteki

Letošnja retrospektiva z naslovom 𝑽 𝒏𝒆𝒊𝒛𝒃𝒆𝒛̌𝒏𝒆𝒎 𝒕𝒓𝒌𝒖 je posvečena kolaž animaciji. Gre za najobsežnejšo retrospektivo kolažne animacije doslej. Poleg petih zgodovinskih programov, ki bodo na ogled v Slovenski kinoteki med 28 Nov in 02 Dec, vas vabimo na tri dodatne predfestivalske projekcije.

Prvi Slonov filmski maraton!

Pridružite se nam na prvem filmskem maratonu kratkih animiranih filmov festivala Animateka, ki bodo s svojo raznolikostjo po vsebini in tehniki očarali tako otroke kot starše.

Priporočila za mlade na 20. Animateki

Živali so prevzele sovražni govor ljudi in planet Zemlja oboleva. Novice se širijo kot virus in manjšajo življenjski prostor. Ljubki polži so po naravi dvospolni, zato lahko neobremenjeno odkrivajo svojo spolno identiteto. Povsem drugače pa je z ljudmi, ki vztrajajo v brezizrazni rutini. Najedajo jih žužki dvoma pred vpisom na umetniško akademijo.

Odprtje VR razstave na Animateki

Že ta vikend, natančneje 25.11. ob 17:00 bomo v Slovenski kinoteki, v njenih razstavnih prostorih, otvorili razstavo VR@Animateka, tako tekmovalni kot netekmovalni del. Vabljeni!

AnimatekaPRO na 20. Animateki

AnimatekaPRO je festivalska platforma, na kateri se prek serije predavanj, okroglih miz, tematskih predstavitev in pogovorov z avtorji seznanjamo z aktualnimi smernicami in temami na področju animiranega filma.

Otvoritev razstave Gianluigi Toccafondo: Noč, dan in med njima modrina. Risbe za film

Že ta teden, natančneje v četrtek, 23.11.2023 ob 18. uri v Galeriji DLUL, vas vabimo na otvoritev razstave našega letošnjega rezidenčnega umetnika in avtorja naše letošnje festivalske podobe, Gianluigija Toccafonda.

Delavnice animiranega filma na 20. Animateki

V času Animateke bodo potekale raznovrstne delavnice animiranega filma – od animacije lutk, do animiranja slik na steklu, animiranja odpadnih materialov in pop-up animacijskega studia.

V neizbežnem trku – Zgodovina kolažne animacije

V neizbežnem trku je najobsežnejša retrospektiva kolažne animacije doslej. Večdelni program predstavlja pionirje (Robert Breer, Harry Smith, Stan Vanderbeek, Sandor Reisenbuchler, Terry Gilliam, Larry Jordan), sodobne mojstre (Lewis Klahr, Osbert Parker, Janie Geiser, Martha Colburn, Winston Hacking) ter nabor kratkotrajnih ekskurzov avtorjev, kot sta George Griffin in Theodore Ushev.

Objavljen je program 20. Animateke!

Z veliko truda so naše programske ekipe pripravile letošnji filmski program, od tekmovalnih sekcij, pa do animiranih dokumentarcev, posebnih projekcij, celovečercev in animacij za najmlajše. Pobrskajte po naši spletni strani.

Predstavljamo vam napovednik za 20. Animateko!

Predstavljamo vam napovednik za letošnjo praznično, že 20. Animateko, ki sta jo po festivalski podobi Gianluigija Toccafonda ustvarila Matej Lavrenčič in Matjaž Moraus Zdešar.

Napovednik za Slona na 20. Animateki

Napovednik za Družinski program Slon, 20 edicije festivala Animateka so ustvarile mentorice in mentor Društva Slon na izobraževanju z Zarjo Menart.

Slonova produkcijska delavnica z Nikki Schuster

Vljudno vabljeni na prijavo na petdnevno delavnico eksperimentalne animacije “Reciklirajmo” z umetnico Nikki Schuster, na kateri bomo izdelali kratki film z animiranjem materiala, ki ga bomo nabrali po mestu.

Razstava ANIMATEKA: 20 LET, 20 PODOB

Od 27.10. do 7.12. v Plakatni galeriji Figovec obeležujemo 20 let Animateke in s tem 20 let raznolikih festivalskih podob, ki jih vse od začetka pripravljajo umetniki in umetnice iz sveta animacije.

Znani so tekmovalni programi 20. Animateke!

Z veliko truda smo izmed 625 prijavljenih kratkih animiranih filmov, med njimi 182 za Slonov tekmovalni program,  288 za Tekmovalni program Mladi talenti Evrope, 131 za Glavni tekmovalni program in 24 za VR tekmovalni program skrbno izbrali najboljše in jih razvrstili v štiri tekmovalne programe.

Odprte so prijave za kritiško delavnico GoCritic! na Animateki

Naslednja delavnica programa usposabljanja GoCritic! za uveljavljajoče se filmske novinarje in kritike v sodelovanju z Mrežo festivalov animiranega filma (AFN) bo potekala na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka v Ljubljani od 27. novembra do 3. decembra.

V distribucijo je prišel film Psom in Italijanom vstop prepovedan

V kine po vsej Sloveniji v distribuciji Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta prihaja celovečerni animirani film Alaina Ughetta Psom in Italijanom vstop prepovedan, ki smo ga v Sloveniji lahko prvič videli v sklopu 19. festivala Animateka.

Odprte so prijave za že 20. edicijo festivala Animateka!

Odprte so prijave za že 20. edicijo festivala Animateka! Letos začenjamo z novim tekmovalnim programom – VR@Animateka!