Zmagovalci 20. Animateke!

02.12.2023

Nagrade 20. Animateke

 

VELIKA NAGRADA MEDNARODNE ŽIRIJE

Za nagrado se vsako leto potegujejo filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

NAGRADO PREJME:

Neporavnani (2022)

Marta Magnuska, Animoon/Atom Art

OBRAZLOŽITEV: Film svobodno izrabi prostor ploskega belega platna. Zgodbo pripoveduje z domiselno uporabo metaforike ter izrazno in učinkovito risbo, ki prikazuje rutinske premike, dokler ti ne postanejo mučni. Nagrado prejme film, ki štrli iz vrste: Neporavnani!

 

NAGRADA VR@ANIMATEKA

Za nagrado se potegujejo filmi iz programa VR@Animateka. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

NAGRADO PREJME:

Flow VR (2023)

Adriaan Lokman, Lucid Realities/Valk Productions

OBRAZLOŽITEV: V filmu se abstraktne podobe utelesijo z realističnim oblikovanjem zvoka. Rahle linije ustvarijo izkušnjo fizične lahkotnosti.

 

MLADI TALENT, NAGRADA ŠTUDENTSKE ŽIRIJE

Za nagrado se potegujejo filmi iz tekmovalnega programa Mladi talenti Evrope. Denarno nagrado v višini 1500 evrov skupaj podeljujejo Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

 

POSEBNA OMEMBA:

The Eastern Rain (2023)

Milly Jencken, Estonian Academy of Arts

OBRAZLOŽITEV: Avtorica z grobostjo poteze in surrealistično abstraktnostjo kadra povede opazovalca v novo dimenzijo. Tridimenzionalno potovanje vsakomur omogoča iskanje sebe. Elementi z vsako ponovitvijo dobijo nov pomen. Eksperimentalnost filma sproža znane dogodke, ki se še bolje izrazijo skozi mešani tehniki oglja in barve. Hkrati pa se vzpostavi kontrast med njima, ki še podpre vizualno podobo in ustvari kinestetično  dinamiko. Zvok je osredotočen in deluje skladno z vizualnim delom. Zvonec je pri tem izjemno pomemben. Posebno omembo prejme The Eastern Rain (Milly Jencken).

 

NAGRADO PREJME:

It’s Just a Whole (2023)

Bianca Scali, Filmakademie Baden-Württemberg

OBRAZLOŽITEV: Vzdušje celotnega filma prikazuje na prvi pogled preprost problem, s katerim se soočamo vsak dan. Občutek iracionalnega strahu, ki se v zgodbi izraža skozi papirne elemente in gostoto/rahlost linije in forme. Sentiment celega prostora gradi kontrast belega papirja in črne linije, ki se kombinira s slepim tiskom. Celotna zgodba se odraža skozi mehkobo in grobost odnosa med glavno protagonistko in družbo, s katero se sooča, v primeru rutinskega zdravniškega pregleda. Povezavo gradi tudi fluidno prepletanje materiala in kože skozi celotno zgodbo, ki dodaja težo filmu kot celoti. Avtorica pokaže obvladovanje izraznih sredstev, ki jih mojstrsko kombinira v dobro zgodbe. Strah, ki ga doživlja protagonistka, sproža univerzalnost, s katero se lahko poistoveti vsak. Mladi talent, nagrado študentske žirije, prejme It’s Just a Whole (Bianca Scali).

 

NAGRADA OTROŠKE ŽIRIJE SLON

Za nagrado se potegujejo filmi iz Slonovega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

NAGRADO PREJME:

Z glavo v oblakih (2023)

Rémi Durin, Les Films du Nord/La Boîte,… Productions/Pictanovo

OBRAZLOŽITEV: Otroški žirantje smo izbrali film, ki je izstopal tako vizualno, zaradi lepih barv, kot sporočilno, saj nas je spodbudil, da začnemo bolj ceniti naravo okoli nas.

 

NAGRADA OBČINSTVA SLON

Za nagrado se potegujejo filmi iz Slonovega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

NAGRADO PREJME:

Maček Muri: Ples (2023)

Jernej Žmitek, Invida/Mediainteractie/RTVS/Jure Vizjak

 

NAGRADA OBČINSTVA ;DSAF

Za nagrado se potegujejo filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa. Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.

NAGRADO PREJME:

Hardly working (2022)

Total refusal

 

POSEBNE OMEMBE ČLANOV MEDNARODNE ŽIRIJE

 

POSEBNA OMEMBA Dahee Jeong

Hardly working (2022)

Total refusal

Obrazložitev: Ta domiselni film prikazuje ljudi, ki ne morejo ubežati usodi neprestanega opravljanja enega in istega dela. Komedija postane tragedija. Bi lahko rekli, da niso nič drugačni od nas?

 

POSEBNA OMEMBA Mihai Mitrică

Sweet Dreams (2022)

Maria Zilli, Sara Priorelli

Obrazložitev: Posebno omembo namenjam zaradi domiselne rabe črnega humorja in brezhibnega tempiranja, s katerim ponazori in razkrije trenutek v življenju glavne protagonistke, ujete v monotono delovno kolesje. Včasih je prav to snov najslajših sanj!

 

POSEBNA OMEMBA Naomi van Niekerk

Eeava (2022)

Morten Tšinakov, Lucija Mrzljak, Adriatic Animation/Eesti Joonisfilm

Obrazložitev:  Ta poetični film najde humornost v trenutkih žalovanja. Elegija postane absurd in se zdi pristna upodobitev človekovega doživljanja izgube.

 

POSEBNA OMEMBA Alexandra Ramires

Alef (2023)

Slobodan Tomić, Zagreb films

Obrazložitev: Film nam z grobimi linijami in organskimi metamorfozami približa idejo norosti. Popotovanje, ki spomni na fanzine, art brut in pankovsko estetiko z vso svobodo in izrazom, ki ju prepoznamo v njih. Lepo je videti tovrstno svobodo v animiranem filmu.

 

POSEBNA OMEMBA Nikki Schuster

Razosebljenje (2022)

Spartak Jordanov, Screening Emotions

Obrazložitev:  Prepričljiva preobrazba raztapljajočih in spajajočih se podob v procesu utekočinjenja, ki se konča s strditvijo. Premiki tekoče barve vizualizirajo proces izgube individualnosti.

Novice